IZ VODNIH NAKNADA OSAM MILIONA

IZ VODNIH NAKNADA OSAM MILIONA

Ovogodišnji Program utroška sredstava od prikupljenih vodnih naknada  usvojen na sjednici Vlade Kantona od 30.04.ove godine bio je tema press konferencije (08. 05. 2014.)na kojoj je  Bojan Bošnjak, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Zeničko-dobojskog kantona u ostavci, prezentirao  novinarima.

Radi se o namjenskim sredstvima koja se prikupe tokom godine od posebnih i opštih vodnih naknada. Prema usvojenom Programu, osam miliona KM utrošit će se na poboljšanje vodovodne infrastrukture u svim općinama Zeničko-dobojskog kantona. Od tog iznosa, 4,7 miliona KM odnosi se na konkretne projekte izgradnje novih i rekonstrukciju postojećih vodovoda, zatim  uređenje odvodnih kanala, regulaciju riječnih tokova, te kanalizacione mreže u svim općinama.

-Općine su kandidirale projekte prema vlastitim potrebama, a Ministarstvo je odobrilo sve one koji su zadovoljavali propisane kriterije u ovoj oblasti. Ukupno će se raditi 150 projekata u 2014. godini,  s tim da iz prošle godine imamo prenesenih, nedovršenih projekata u vrijednosti od 2,5 miliona KM. Zato će se ove godine paralelno raditi dovršetak projekata iz 2013. i svi novi projekti odobreni u 2014. godini. Primjera radi, prema dostavljenim zahtjevima Općine Zenica, radit će se projekti u iznosu od 1.250.000 KM, u Kaknju  će se raditi vodovodna infastruktura u vrijednosti od 450.000 KM, u Tešnju vrijednost projekata je 400.000 KM, itd… Cilj nam je da voda u 21. vijeku stigne do svih građana našeg kantona i da svako naselje ima normalne uvjete za život koji podrazumijevaju dobro vodosnabdijevanje i riješenu kanalizacionu infrastrukturu, kazao je između ostalog ministar Bošnjak na današnjoj press konferenciji.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ima za primarni cilj – ulaganje u potrebe lokalnih zajednica, a projekti se rade prema potrebama stanovništva i uslova na terenu. Prošle godine je za slične namjene izdvojenoe šest miliona maraka.

Opširnije na Zdk.ba

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *