Pomoć u BiH stiže iz Norveške, Turske, Njemačke, Slovenije, Kuvajta…

Akcije prikupljanja pomoći poplava i klizištima ugroženom stanovništvu Bosne i Hercegovine pokrenute su diljem Evrope i svijeta. Jedna od njih vodi se i u Norveškoj gdje bh. dijaspora, ali i brojni Norvežani, prikupljaju pomoć za BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

 

10299962_885863888096269_3028932950624744462_n

 

“Pokrenuli smo akciju prikupljanja pomoći za porodice pogođene poplavama u mnogim gradovima BiH. Mnogi od njih su ostali bez svojih kuća i bez igdje ičega u poplavama koje još uvijek haraju”, navedeno je u saopćenju norveških humanitarnih organizacija.Za samo nekoliko sati, tokom akcije prikupljeno je više od 100.000 norveških kruna, odnosno 25.000 KM. Akcija prikupljanja pomoći će trajati do 14. juna.

Također, i bh. dijaspora u Austriji odazvala se akcijama pomoći i u mnogim gradovima te zemlje već pokrenula prikupljanje pomoći za stanovnike BiH pogođene poplavama.

Već u ponedjeljak grupa bh. građana iz Austrije će dovući u BiH 20 tona pomoći u vidu hrane, lijekova, odjeće, obuće, deka i svih drugih potrepština građanima pogođenim poplavama.

Sabahudin Bijedić, koji već godinama živi u Austriji i jedan je od organizatora akcije pomoći za BiH, za AA je kazao kako su građani porijeklom iz BiH u brojnim austrijskim gradovima organizovali akcije prikupljanja pomoći. Napominje da bi tokom dana i u ponedjeljak trebalo krenuti nekoliko kamiona pomoći za ugrožene građane BiH.

– Studenti u akciji –

“Ponudio sam šleper za prevoz prikupljene pomoći i nadam se da ćemo u ponedeljak krenuti za BiH. Raduje me da mogu lično transportovati humanitarnu pomoć u BiH. Još ne znamo u kojem pravcu idemo i za koji grad, ali to će nam saopćiti iz udruženja koja su organizovala prikupljanje pomoći koje još traje i trenutno smo prikupili oko 20 tona”, naglašava Bijedić.

Ističe kako je razgovarao sa organizatorima akcije prikupljanja pomoći za BiH u Beču koji su, kako kaže, također, prikupili velike količine pomoći.

“Upravo sam dobio informaciju od naših kolega iz Beča da je danas 15.000 Bosanaca i Hercegovaca u tom gradu i njegovoj okolici sakupljalo pomoć za BiH i već su do sada pripremili konvoj od 10 kamiona i spremaju se za put prema BiH”, rekao je Bijedić.

Akcijama prikupljanja pomoći pridružili su se i studenti iz BiH koji studiraju u Turskoj, a žele pomoći građanima BiH pogođenim poplavama.

Udruženje studenata Turske je pokrenulo akciju prikupljanja pomoći za poplavama pogođene gradove BiH.

“Svi pomno poratimo situaciju koja je zadesila BiH. Vrijeme je da damo svoj doprinos, koliko smo u mogućnosti. Svaka pomoć je dobrodošla. Organizuje se akcija prikupljanja sredstava koja će biti dostavljena građanima u BiH već u srijedu”, navode iz Udruženja.

Isto tako, pomoći za stanovnike BiH pokrenula je i mnogobrojna bh. dijaspora u Njemačkoj.

Samir Beharić, student iz BiH na Freie Univerzitetu u Berlinu, kazao je za AA da su u Berlinu, ali i u drugim gradovima Njemačke pokrenute brojne akcije prikupljanja potrepština za stanovnike područja pogođenih poplavama u BiH.

“Mi ovdje u Berlinu od ponedjeljka organizujemo akciju prikupljanja vode, hrane, odjeće, lijekova i drugih korisnih artikala potrebnih unesrećenima u BiH. Prikupljanje će biti organizovano u Schonebergu, južnom kvartu njemačke prijestolnice, u ulici Bulowstraße 51”, kazao je Beharić dodajući kako se slične akcije pomoći organizuju diljem Njemačke.

– Dječija štednja ide za pomoć ugroženim –

Naveo je da se akcije prikupljanja pomoći za poplavama pogođene gradove u BiH organizuju se i u Dizeldorfu, Minhenu i još nekih gradovima u ovoj zemlji gdje živi veliki broj građana iz BiH.

“Nadam se da ćemo ovim akcijama bar donekle olakšati svim onim građanima u BiH koji su praktično ostali bez igdje ičega u samo nekoliko dana”, kazao je ovaj mladi student iz BiH.

Brojnim akcijama prikupljanja pomoći za BiH pridružio se evropski parlamentarac i izvjestilac za Zapadni Balkan Jelko Kacin koji je prikupljao pomoć zajedno sa bh. građanima koji žive u Sloveniji.

Kacin je zajedno sa Failom Pašić-Bišić, slovenskom političarkom porijeklom iz BiH i kandidatkinjom za Evropski parlament, kao i članovima društva “Behar” iz Kopera prikupio između 15 i 20 tona pomoći za BiH.

U akciji pomoći za ugrožene Bosance i Hercegovce učestvuje na hiljade građana porijeklom iz BiH koji žive u Sloveniji, kao i sami Slovenci.

Jedan kamion od oko 20 tona pomoći već je spreman i večeras bi trebao krenuti prema BiH kako bi što prije prikupljena pomoć bila uručena najugroženijim građanima BiH.

Ugroženim građanima u BiH pomažu i ljudi iz udaljenih krajeva svijeta kao što je Kuvajt gdje su dva dječaka izrazili želju da svoju ušteđevinu donirati djeci i ugroženima u poplavama u BiH.

Dječaci iz Kuvajta, Husein i Jusuf, objavili su fotografiju na Facebook profilu na kojoj šalju riječi podrške ugroženima u poplavama u BiH.

“Našu cijelu ušteđevinu šaljemo ljudima u Bosnu iz Kuvajta”, napisala su ova dvojica dječaka u poruci.

 

(AA)

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *