INFORMACIJA ŠTABA CIVILNE ZAŠTITE TEŠANJ o stanju 22.05.2014. godine u 17,00 sati

Tokom dana timovi i snage Štaba civilne zaštite radile su na čišćenju i dezinfekciji poplavljenog zemljišta u blizini objekata u Šijama, a mjere su obuhvatale mašinsko uklanjanje muljnih naslaga i  posipanje istih krečom, kao i pružanju podrške  u čišćenju i dezinfekciji na područijima susjednih općina Maglaj (Kosova) i Doboj (Pridjel), gdje su aktivno radila tri tima za dezinfekciju uz podršku operativnih snaga civilne zaštite.

Započela je i sanacija 2 veća klizišta na putnoj infrastrukturi u MZ Džemilić Planje i MZ Trepče, kao i sanacija manjih odrona na putevima.

Također, upućene su i dvije ekipe za ispumpavanje vode oko objekata u Doboju (Podkamen) i Jelah polje.

Redovno je dostavljana pitka voda u područja koja su poplavljena ili koja su usljed poplave ostala bez pitke vode.

Započeo je i terenski rad komisija za procjenu šteta.

U mjesnoj zajednici Šije Općinski štab civilne zaštite i danas je organizirao dostavljanje kuhane hrane za stanovništvo, a i dalje se dijele dnevni paketi hrane.

Mobilne medicinske ekipe kontinuirano su na terenu.

Intenzitet pojave klizišta u protekla 24 sata je znatno smanjen, ali je pojava istih i dalje aktuelna, te je tokom dana prijavljeno još 7 klizišta.

Na dionici magistralnog puta M-17 Maglaj-Doboj (u mjestu Kosova) do daljnjeg je obustavljen saobraćaj. Zbog preopterećenosti regionalnog puta (R-465 preko Ševarlija), teretna vozila do 10 tona i 4 metra visine propuštaju se po posebnom režimu (iz jednog pa onda iz drugog pravca). Putnička vozila ovom obilaznicom saobraćaju bez ograničenja.

Na regionalnom putu 474 preko Crnog vrha saobraćaj je ograničen zbog klizišta i odvija se  otežano samo za putnička i manja kombi vozila.

Svi lokalni putevi su prohodni uz preporuku za pojačan oprez vozača.

Vodostaji rijeka su u granicama normalnog sa tendencijom blagog opadanja.

Voda iz vodovodnih sistema Tešanj, Jelah i Kraševo zadovoljava zahtjeve Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. Lokalni vodovod Ponikva u Šijama isporučuje samo tehničku vodu i ova voda nije za piće. Također je zbog oštećenja vodovodnog sistema Mrkotić, u poslijepodnevnim satima upućena cisterna sa pitkom vodom u ovu mjesnu zajednicu.

Telefonske veze funkcioniraju uredno, izuzev područja Šija koje su vezane za centralu u Matuzićima.

Općinski štab civilne zaštite je u stalnim kontaktima sa ugroženim područijima drugih općina i u skladu sa potrebama i mogućnostima dostavlja odgovarajuću pomoć u vodi, hrani, sanitetskim i drugim sredstvima.

ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE TEŠANJ

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *