INCKO U ŽEPČU I MAGLAJU

INCKO U ŽEPČU I MAGLAJU

U nedjelju, 25. maja, područja zahvaćena poplavama u Zeničko-dobojskom kantonu posjetio je Valentin Incko, Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu . Najprije je bio u Žepču, zatim u Maglaju, a obilazak stradalih područja nastavio je u Doboju, u Republici Srpskoj.

U Maglaju su Visokog predstavnika dočekali premijer ZDK Munib Husejnagić i pomoćnici općinskog načelnika Senka Bajraktarević i Jasmin Dedić. Na obilasku radilišta pridružio im se i načelnikOpćine Maglaj Mehmed Mustabašić.

Domaćini su upoiznali Valentina Incka sa situacijom u ovom gradu koja je izuzetno složena kada je u pitanju borba protiv posljedica poplave, a Visoki predstavnik se , najavljujući pomoć Evropske unije, posebno interesovao za život ljudi.

-Sigurno je da niste sami,-kazao je Incko u susretu sa građanima Maglaja i brojnim volonterima koji su došli pomoći na čišćenju grada.

Incko je obišao grad, koji je sada stjecište velikog broja volontera iz Mostara, Sarajeva, Travnika, Konjica, Goražda  i mnogih drugih mjesta BiH, koji  rade na čišenju kuća i gradskih četvrti.

Interesujući se za pravce pružanja pomoći iz međunarodne zajednice Valentin Incko je kazao da je pred Evropom i svijetom veliki posao oko vraćanja poplavljenih dijelova BiH u normalne tokove. Za ovo će trebati mnogo vremena, sredstava, a ponajviše solidarnosti, rekao je Visoki predstavnik u Maglaju.

Opširnije na Zdk.ba

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *