ŠTA UČINITI KOD ZMIJSKOG UJEDA

ŠTA UČINITI KOD ZMIJSKOG UJEDA

Posljednjih dana veliki broj građana se žali na povećano prisustvo zmija u naseljima jer su ih  velike poplave  pokrenule iz njihovih staništa. No, kako saopštavaju iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK nije svaki ujed  zmije  opasan za čovjeka. Zmije se uglavnom hrane glodarima i u tom pogledu mnogi stručnjaci savjetuju da se ne ubijaju. Međutim,preporuka je ovog Kriznog štaba da  ako se dogodi da zmija ujede čovjeka, vrlo je važno povrijeđenog uputiti da miruje koliko god je moguće. Dio tijela na kojem je ujedna rana treba imobilizirati, jer se na taj način usporava širenje otrova u organizmu, te što brže povrijeđenog prevesti do bolnice. Odavno je prihvaćen stav da se rana nakon zmijskog ujeda ne zarezuje, otrov ne isisava i ne stavlja led na mjesto ugriza (mogućnost infekcije, krvarenja i nekroze).

Naime, zmijski otrov je sačinjen od brojnih enzima i polipeptida koji vrše destrukciju tkiva, izazivaju hemolizu i imaju direktno toksično dejstvo na ćelije. Već 15 minuta nakon ujeda nastaje jaka bol, lokalna pareza, otok, ekhimoza. Sistemske reakcije se javljaju tek nakon sat vremena ili više od ujeda (muka, povraćanje, vrtoglavica, pad krvnog pritiska,ubrzan rad srca i ubrzano disanje).

Na našem kantonu pacijenti se šalju na Infektivno odjeljenje Kantonalne bolnice Zenica ili u Opću bolnicu Tešanj na Odjeljenje za hirurgiju. Po prijemu u bolnicu pacijent se prati, a serum se daje kada su ugrožene osnovne životne funkcije – disanje i srčani rad. Serum se daje u adekvatnim dozama, uz prisustvo stručnih lica, sa opremom za kardiopulmonalnu reanimaciju zbog mogućnosti pojave alergijske reakcije na sam serum. Prema saopštenju Kriznog štaba za zdravstvo zmijski ujedi ne tretiraju se ambulantno. Ne treba zaboraviti provjeriti imunizacioni status povrijeđenog protiv tetanusa, kaže se u saopćenju.

Opširnije na Zdk.ba

O Press sluzba ZDK

Komentariši