ŠVEDSKI AMBASADOR PUSTIO U POGON PREČISTAČE VODE

ŠVEDSKI AMBASADOR PUSTIO U POGON PREČISTAČE VODE

-Švedska je prisutna u Bosni i Hercegovini već niz godina kao prijatelj vašeg naroda i Švedska će tu biti i dalje za vas da pruži pomoć i podršku u svemu što proživljavaju vaši ljudi, a tako je i sa ovom posljednjom prirodnom nesrećom.

Ovo su riječi Fredrika Schillera, ambasadora Kraljevine Švedske u BiH izrečene na današnjem svečanom puštanju u rad postrojenja za prečišćavanje vode u Topčić Polju (Općina Zenica). Ovo kao i druga dva postrojenja za prečišćavanje vode smještena u Olovu i Tešnju donacija su Vlade Kraljevine Švedske vrijedna 350.000 eura.

Instaliranjem ovog postrojenja mještani Topčić Polja, koje je stradalo tokom posljednjih poplava i klizanja tla, imat će čistu vodu za piće koja će se uzimati iz lokalnih izvora i kroz trostruki sistem pročišćenja prerađivati u pitku vodu. Osim pomoći u popravci infrastrukturrnih objekata za snabdijevanje vodom, ambasador Schiller najavio je i naredne projekte s kojima će Vlada Kraljevine Švedske nastaviti da pomaže poplavama ugrožena područja. To se posebno odnosi na projekte u oblasti razvoja poljoprivrede te drugih oblasti za koje Vlada BiH i Zeničko-dobojski kanton iskažu potrebe.

Zahvaljujući na donaciji, Munib Husejnagić, premijer Zeničko-dobojskog kantona kazao je da je Vlada Kraljevine Švedske dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine kako u ratu tako i u miru, a  posebno se to pokazalo tokom ove velike prirodne nesreće koja je zadesila naš Kanton.

-Dobio sam uvjeravanja švedskog ambasadora da njegova Vlada neće čekati donatorsku konferenciju, na kojoj će također uzeti učešće, nego će svoju pomoć pružiti i prije toga, a dokaz tome su i ova tri postrojenja već instalirana na području Kantona. Nama je ova podrška izuzetno značajna jer su općinski štabovi kao i Kantonalni štab civilne zaštite već iscrpili svoja sredstva za ove namjene i pomoć ćemo morati tražiti od viših nivoa vlasti, ali i od prijateljskih zemalja kakva je Švedska, kazao je Husejnagić.

Nakon provedene obuke od strane švedske Agencije za civilnu zaštitu, na održavanju instaliranih postrojenja za prečišćavanje vode radit će odsada domaći timovi u čijem sastavu su uglavnom uposlenici preduzeća za snabdijevanje vodom u općinama Zenica, Olovo i Tešanj. Bitno je da će postrojenja ostati na trajno korištenje Kantonalnoj upravi civilne zaštite koja će ih u budućnosti moći prebacivati i na druga područja, ako se za to ukaže potreba.

Opširnije na zdk.ba.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *