U MAGLAJU NEMA ZARAZNIH BOLESTI

U MAGLAJU NEMA ZARAZNIH BOLESTI

Kriznom štabu za zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona dostavljen je izvještaj od Doma zdravlja Maglaj o higijensko-epidemiološkoj situaciji na području Općine Maglaj. Boravkom na terenu kao i analizom podataka iz zdravstvenih institucija utvrđeno je da je epidemiološka situacija zadovoljavajuća. Registrovano je samo sedam pojedinačnih slučajeva – tri slučaja vodenih ospica, po jedan slučaj tuberkuloze i hepatitisa B i dva zarazna proliva.

Nakon jednomjesečnog prekida, ponovno je od 09. 06. 2014. godine pokrenuta vakcinacija djece i omladine. Što se tiče ispravnosti vode, na osnovu obavljenih laboratorijskih nalaza utvrđeno je daje voda gradskog vodovoda, te mjesnih vodovoda Kosova i Natron-Hayat zdravstveno ispravna, a svakodnevno se kontroliše i prisutnost hlora u mreži gradskog vodovoda. No, gradskom stanovništvu i dalje se preporučuje da koriste flaširanu ili prokuhanu vodu dok se higijenske prilike potpuno ne stabilizuju.

Jedna od protivepidemijskih mjera koje se kontinuirano provode je i dezinfekcija stambenog i poslovnog prostora. Uzimajući u obzir da se velike gomile smeća još uvijek nalaze na otvorenim prostorima te da još ima neočišćenih podrumskih prostorija, što može,s toplijim danima, prouzročiti  i najezdu komaraca i muha kao i povećano prisustvo glodara i zmija, Krizni štab za zdravstvo je već pokrenuo aktivnosti na provođenju detaljne i sistemske dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u Općini Maglaj.

Opširnije na zdk.ba.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *