NJEMAČKI „MIEBACH“ ZAINTERESOVAN ZA VAREŠKI RUDNIK

NJEMAČKI „MIEBACH“ ZAINTERESOVAN ZA VAREŠKI RUDNIK

Danas (23. 06. 2014.) je premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić sa resornim ministrima Husićem (privreda) i Terzićem (prostorno uređenje) primio predstavnike konzorcija „Miebach“ („Mibah“) iz Njemačke na čelu sa Christophom Engelke-om, vlasnikom konzorcija. Ova njemačka kompanija koja postoji više od sto godina i u svom sastavu ima 52 fabrike, bavi se metalskom i industrijom cementa, te mašinogradnjom. Tokom razgovora u sjedištu Vlade Kantona, predstavnici ove kompanije izrazili su interesovanje za ulaganje u Rudnik željezne rude Vareš.

Premijer Husejnagić pružio je osnovne informacije o ovom Rudniku te o trenutnom stanju u pogledu vlasništva kao i načinima na koje je regulisano dobijanje koncesije za vađenje rude na području Zeničko-dobojskog kantona. On je također kazao da  Vlada Zeničko-dobojskog kantona pruža maksimalnu podršku svim ozbiljnim stranim investitorima, i to u mnogim segmentima,a posebno kod olakšavanja administrativnih procedura neophodnih za investiranje na ovom području.

Tokom razgovora predstavnici Mibaha izrazili su interesovanje za strukturu kapitala u vareškom Rudniku, imovini, načinu vađenja rude i njenom sastavu, geološke karte te za mnoge  druge aspekte vezane za investiranje u ovo preduzeće. S obzirom na to da preko 60 odsto vlasništva trenutno pripada poduzeću „Jata“,  koje je zainteresovano za prodaju svog dijela kapitala, njemački investitori izrazili su spremnost da razgovaraju sa postojećim vlasnicima. Nakon što ovi razgovori budu obavljeni, kompanija Mibah će prezentirati svoje stavove Vladi Kantona.

Opširnije na zdk.ba.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *