Nesporazum

fuad-sisic

 “Tri četvrtine svih nesporazuma nestaće sa ovoga svijeta,

kad se postavimo u položaj naših protivnika i shvatimo njihovo stanovište.

Onda ćemo se ili odmah složiti sa njima ili ćemo o njima misliti sa više razumijevanja.”

Mahatma Ghandi

Protekle sedmice, od prijatelja Namika Širbegovića, dobio sam knjigu jedne od najčitanije turske autorice koja živi u Strasbourgu, Elif Safak, pod naslovom 40 pravila ljubavi. Jedan od glavnih likova ovog romana, Aziz, je deklarirani pacifist s jakim čovjekoljubnim tendencijama, produhovljen čovjek. Na strani 201. Aziz tvrdi:

„Jezik, govorio je, više skriva Istinu nego što pomaže njenom otkrivanju, te su ljudi, posljedično, stalno u nesporazumima i predrasudama. U svijetu opsjednutom pogrešnim prijevodima, nema smisla biti neumoljiv i rezolutan o bilo kojem pitanju, jer je lako moguće da su naša najtvrđa uvjerenja zasnovana na jednostavnom i prostom nesporazumu i nerazumijevanju, Uglavnom, ne bi trebalo biti prestrog u bilo čemu jer „živjeti znači neprestano mijenjati boje“.“

Iako glavni lik Aziz govori o veoma specifičnim nesporazumima, ovo me je potaklo na razmišljanje o tome koliko je svakodnevnih nesporazuma među ljudima. Koliko puta je rekacija prijatelja prema prijatelju, kolege prema kolegi, unutar članova porodice, komšije prema komšiji proisteklo iz nesporazuma. O tome ne postoji statistika, a kada bi postojala vjerujem da bi bila veliko iznenađenje. Čovjek kada govori ostane često nedorečen. Misli jedno i govori, a drugi čuju i razumiju sasvim nešto drugo. Bez bilo kakvih loših namjera i pobuda. Naprotiv, samo zbog nesporazuma.

Iz osobnog iskustva znam da se mnogo puta reagovao nepotrebno, kada se stvari upotpune ili kada više razmislim o svemu vidim da nema mjesta mojoj reakciji. To me dovelo do pitanja povjerenje. Ako ste u nekog stekli povjerenje onda je mnogo lakše. Steći povjerenje nije lako. Potrebno je dosta zajedničkog iskustva, različitih situacija, iskušenja. Ali kada imate s nekim pozitivno iskustvo, ne jedno, nego više njih, tada spoznate da postoji „čista duša“, fer odnos, onda svaku narednu riječ, govor, tekst razumijevate opuštenije, otvorenije i smirenije. Tada je u razmijevanju drugog sve manje nerazumijevanja, sve manje nesporazuma. Mnogo manje čovjek griješi ako pokazuje više razumijevanja, nego više nerazumijevanja.

Jedna priča govori simbolično o tome. Mladi bračni par se uselio u tek kupljenu kuću. Sljedećeg jutra, dok su doručkovali, žena pogleda kroz prozor i opazi komšinicu kako širi veš na svom balkonu.

„Kako joj je prljav veš! Ne mogu da vjerujem. Pa isto kao da ga nije ni oprala“, rekla je.

„Možda joj je potreban drugi prašak, a možda uopšte i ne zna da pere, jadnica.“

Muž je ćutke posmatrao, i činilo se da ga to nije zanimalo.

Ali svaki put kad je komšinica širila veš, padali bi isti komentari.

Iz dana u dan.

Mjesec dana kasnije, žena je bila u čudu kad je vidjela da je komšinicin veš čist kao snijeg.

Reče mužu:

„Pogledaj, konačno je naučila da pere. Ko li ju je samo naučio!“

Muž joj odgovori:

„NIKO!! Ja sam oprao naše prozore.“

Često je u životu tako. Da bi bolje razumjeli druge potrebno je da očistimo svoj pogled, svoju misao, svoju dušu.

Fuad M. Šišić

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *