FOTO: Adis Musaefendić

U Jablanici i Bijeloj ploči poplavljeno 50-tak kuća i mjesna škola!

FOTO: Adis Musaefendić
FOTO: Adis Musaefendić

Olujno nevrijeme, praćeno jakim vjetrom i obilnim padavinama u poslijepodnevnim i večernjim satima zahvatilo je i maglajsko područje, a situacija je, prema prvim informacijama, bila najkritičnija u mjesnim zajednicama Bijela Ploča i Jablanica.

U naseljima ovih mjesnih zajednica, nabujala Jablanica poplavila je 50-tak kuća i objekat područne škole u Jablanici, oštetila nekoliko mostova i poljoprivredne usjeve. Rijeka Jablanica je bujičasta rijeka, pa poplave kod obilnih padavina nisu rijetkost.

 

Jablanica je nabujala usljed voda iz potoka sa ozrenskog kraja, gdje su šume isječene i mještani strahuju usljed svake obilnije kiše.

Voda je rasla nevjerovatnom brzinom, poplavila kuće i izlila se na mjesni put“, pričaju nam mještani.

Emina Karabegovića zatičemo sa komšijom Mujom Hadžiomerovićem na Bijeloj Ploči, gdje se Jablanica ponovno prelila preko mjesne brane, kao i 14.maja ove godine.

Kako je počela grmljavina i kiša oko 16,00 sati, zadugo nije stala. Brzo je bilo sve pod vodom, vidim prijatelje Husu i Saliha, kako se spašavaju“, priča nam Mujo.

 

Rijeka je nadošla za 5 minuta. Dolaze nam vode sa područja Gornjeg Rakovca, strahujemo šta će biti i kakva nas noć čeka. U velikoj smo panici, jer smo prije nešto više od dva mjeseca bili poplavljeni“, dodaje Karabegović.

 

Amira Horozovića zatičemo u naselju Lipa, u MZ Jablanica. Njegovu, ali i ostale kuće u naselju, voda je potpuno opkolila. “Kuće su nam u vodi oko pola metra. Desetine kuća je pod vodom, kao i sredinom maja. Nadamo se da noć neće biti teška, jer, evo, voda se polahko povlači. Samo da ne bude novih padavina“, priča nam Amir.

 

U samoj Jablanici, oko tzv. Receljeve ćuprije okupio se veliki broj mještana. Huk vode gotovo onemogućava razgovor, voda nosi balvane, “otkida” obale. Kuća Seada Mehinagića samo je par metara udaljena od Jablanice.

 

Kiša je padala i padala, izašao sam da vidim kakvo je stanje, a najviše smo strahovali za mostove. Za svega desetak minuta Jablanica je poplavila je kuće i školu na lijevoj obali. Sve je bilo pod vodom“, priča Mehinagić.

 

Loše je, totalno. Ovo je drugi Maglaj. U roku od 20 minuta Jablanica je nadošla i načinila katastrofalne štete. Ja do svoje kuće ne mogu doći, preplavila je i most. Što koja godina, sve je gore i gore. A noć ide“, priča Adis Musaefendić.

 

Na području Jablanice bili su i pripadnici PVJ Maglaj i Službe Civilne zaštite koji su bili u pripravnosti. Kako tvrde nadležni, Jablanica je velike štete načinila na kućama, mostovima te poljoprivrednim usjevima. Nije bilo potrebe za intervencijom i evakuacijom ugroženih mještana.

 

Građani su shvatili ozbiljnost situacije i sami su napustili kuće koje je ugrožavala nabujala Jablanica. Nije bilo potrebe za našom intervecijom“, kažu maglajski vatrogasci.

 

(Izvor: maglajinfo.com)

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *