BLUHENVOOD KAO I SVI KUPCI

BLUHENVOOD KAO I SVI KUPCI

Problemi u dostavi dovoljnih količina drvne sirovine bili su jedan od osnovnih razloga predstavnika kineske firme Bluhenwood (privatizirana Zvijezda) iz Vareša koji su zajedno sa načelnikom Općine Vareš Avdijom Kovačevićem razgovarali u Vladi ZDK sa premijerom Munibom Husejnagićem, ministrom Bojanom Bošnjakom i direktorom ŠPD-a Alijom Hadžiabdićem.

Menadžer Bluhenwood-a Nermin Milić i stručni saradnik Tarik Ahmedspahić iznijeli su podatke o potrebama ove firme za oblovinom koje od strane JP ŠPD nisu u cijelosti zadovoljene u 2014. godini te je preduzeće došlo u situaciju da mora otpuštati radnike (!). Takođe su kazali da na pozive ŠPD-u niko ne odgovara.

Alija Hadžiabdić, direktor JP ŠPD ZDK je oštro demantovao navode o pozivima bilo telefonske, bilo pismene na adresu ovog preduzeća i naglasio ravnopravnu otvorenost prema svim kupcima drvne građe, pa tako i prema Bluhenwood-u. Hadžiabdić je podsjetio rukovodioce Bluhenwood-a da su prilikom kupovine vareške Zvijezde njihove potrebe bile usmjerene samo na jelu i smrču kao drvne sortimente. To je bilo 2011. godine, ponovilo se 2012. godine, da bi se 2013. godine zahtjevi proširili i na ugovor o isporuci bukovine. Ove godine, Bluhenwood traži samo bukovinu (avansnu sirovinu). Od ugovora na 2.000 kubnih metara do početka novembra im je isporućeno 1.582 kubika.

Hadžiabdić je istakao da će ŠPD do kraja godine nastojati ispuniti preostale obaveze, ali upozorio i na činjenicu da je isporučena količina bukovine Bluhenwood-u veća od ukupne sječe ovog sortimenta na području vareške općine što jasno oslikava volju ŠPD-a da ne ometa redovnu proizvodnju preduzeća koje je kupio strani (kineski) investitor.

Na sastanku koji je završio pomirljivim tonom Bluhenwood-ovih predstavnika je zaključeno da svi kupci imaju kod ŠPD-a isti tretman i da se nejasnoče oko problema u isporuci drvne sirovine moraju rješavati na liniji ŠPD-kupac, a nikako u uredima Vlade kantona ili općinama. Takođe je naglašeno da zahtjevi kupaca za pojedinim vrstama drveta (posebno bukve) ne mogu ići izvan mogućnosti šumskog kapaciteta koji je striktno propisan etatom iza kojeg stoji država.

Opširnije na zdk.ba.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *