Volontiranje učenika OŠ “Huso Hodžić” Tešanj

10360405_803011573089707_1105126153294798450_n

Cilj projekta je bio da se kod mladih ljudi razvije svijest o značaju društvenog-korisnog rada i aktivizma kroz aktivnosti volontiranja na problemima lokalne zajednice. U periodu od mjesec dana naša škola je sa 20 učenika provela slijedeće aktivnosti :

-predavanje na temu ”Volontiranje je cool”
– posjeta i volontiranje kod centra za cjelodnevni boravak djece s posebnim potrebama Tešanj
– posjeta djece iz Centra našoj školi gdje su se kroz sportske aktivnosti družili dva školska sata
– predavanje na temu zaštita životne sredine i razvijanje ekološke svijesti kod mladih ljudi
-uređenje parka kod škole
Nakon provedenih aktivnosti, učenici su iz prikupljenog materijala odabrali i stavili na portofolio najprezentativniji dio koji potkrepljuje pomenute aktivnosti.
U toku aktivnosti pomoć u materijalno tehničkim sredstvima pružali su nam aktivisti informativno-edukacijskog centra Tešanj Džemal Hasanbašić i Selma Salihbašić.
Kao kruna svih aktivnosti naša škola je pozvana da učestvuje na završnoj smotri pod nazivom ”Galerija vlonterizma 2014” koja se održala 5.12.2014. godine u Centru za mlade u Sarajevu.
Smotra je bila izložbenog karaktera ali su neformalnim razgovorima naši učenici-volonteri na najbolji način predstavili svoj portofolio i aktivnosti te na taj način u najboljem svjetlu predstavili našu školu i općinu Tešanj.Sve grupe su bile nagrađene poklonima a naša škola je dobila zahvalnicu kao i komplet udžbenika i frizbi koji će ostati kao uspomena na volonterski rad koji su naši učenici poklonili lokalnoj zajednici.
Nakon povratka učenici su bili zadovoljni i bogatiji za još jedno iskustvo koje će im pomoći u njihovom daljem odrastanju i sazrijevanju. Oni će i dalje nastaviti da rade na volontiranju, promociji i unaprjeđivanju volonterizma kako u školi tako i u lokalnoj zajednici.

 

O Camil Katica

https://www.facebook.com/pages/Camil-Katica-Photography/1397443333844564?ref_type=bookmark Camil Katica Photography

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *