HANA ARŠKA I NJENO SPALJIVANJE NA LOMAČI

unnamed

Jedna od muslimanskih heroina Francuske koju su kršćani spalili na lomači s početka XV. stoljeća je mlada Jeanne D”arc. (Hana Arška).

Zanimljivo i totalno defetistički i apologetski Crkva ju je nakon 478 godina 1909. godine proglasila blaženom, a 1920. na prijedlog pape Benedikta XV. proglašena je sveticom.

Zašto ovakva tvrdnja o postupku crkve?

Tvrdnja proizlazi iz činjenice da je osudom suda inkvizicije od 30. Maja 1430. godine ova 19 godišnja djevojka proglašena vješticom za svoje heretičko djeloavanje. Po sudcima-inkvizitorima hulila je crkvu, u narodu zavodila nered, te bila u vezi sa Beelzebabom. Pod Beelzebabom u tom vremenu kršćani su podrazumijevali velike pristalice učenja Muhameda a.s.

Čitamo, od onih koji su je sudili, da su sudci bili veliki znalci kršćanstva, ali kao nisu bili Francuzi nego Englezi, i , za njih, jedini ispravan sud za ovu mladu djevojku, bio je: njeno spaljivanje na lomači.

31. maja , dan nakon izricanja kazne, ova mlada djevojka, javno je spaljena na lomači u gradu Rouenu, a, kao, njen pepeo je rasut u Senu.

Povijesno to je istina, to da je spaljena na lomači, a sve ostalo, osim nekih biografskih podataka što su o njoj pisali iz crkvenih krugova, su konstrukcije i čista apologetika.

U vrijeme rehabitilacije: oko 1909. godine, za nju su tvrdili da je rođena u siromašnoj seljačkoj porodici iz Domrenija, da je imala još 2 brata i dvije sestre. Materijalno su loše stajali, te iz tih razloga nije išla u školu. Čuvala je po planini ovce, ali je u spisima koji su objelodanjeni 1849. o njoj napisano, da su joj se, još kao mladoj djevojci sa 13 godina, ukazivao sveti Mihovil i svete djevice Katarina i Margareta. Te, da je u tom ukazivanju njoj predodređeno da predvodi francusku vojsku u borbi protiv Engleza, da oslobodi Francusku, i da obezbjedi krunisanje francuskog kralja.

Zašto je rehabilitovana?

Kao, nakon 25 godina, poslije presude, preispitano je njeno djelovanje i ponovo je 1456. godine suđena i oslobođena kazne spaljivanjem i nije više vještioca nego nevino spaljena. Nakon obznane dokumenata iz 1849. ”utvrdili” su da je kao 17 godišnja djevojka preuzela na sebe komandu Francuske vojske koja je trebalo da oslobodi Orleans od okupatora Engleza. U svojoj namjeri ona je, kao, i uspjela, jer je u dva navrata pobijedila Englesku vojsku. Kada je oslobodila Orleans krenula je prema Rensu i tu je izvojevala još jednu pobjedu. U Rensu je kralj Karlo VII. premazan i okrunjen za kralja francuske zahvaljujući aktivnostima Hane, a onda je, kao, počeo samostalno da vodi borbu izbjegavajući Haninu pomoć. Hana je krenula sa vojskom u Pariz, kako bi i Pariz bio slobodan, ali je kod Pariza ranjena i morala je prekinuti operacije. U proljeće 1430. krenula je u oslobođenje Compičgnea, međutim tu je od Burgundinaca uhapšena i predana Englezima. Kao, Englezi je sude kao vješticu. Osuđena je na smrt spaljivanjem na lomači, a kazna je izvršena 31. Maja 1431. godine.

U svom obrazloženju za njeno blaženstvo i proglašenje za sveticu crkva je kao došla do predhodnih dokaza da nije bila heretkinja nego borac za oslobođenje Francuske, a tu moć dobila je od svetog Mihovila i svetih djevica Katarine i Margarete.

U tome i jeste sav taj defetizam i apologetika. Izmišljanjem i konstrukcijama dovesti jednu djevojku koja je nepismena do komandne pozicije, a onda da je i izvojevala neke pobjede, pa onda zahvaljujući kojoj je i kralj Karlo krunisan , a onda uhapšena od Burgundinca koji su je predali Englezima i ovi je u Francuskoj proglasili vješticom i spalili na lomači je najveći apsurd koji bi se mogao i izmisliti a kamo li i desiti. E, vala, ako ima većih izmišljotina, ja veću nisam mogao zamisliti, a kamo li i čitati.

Imam pravo na ovaj svoj stav jer u to vrijeme su na lomačama spaljivane muslimanke, a ja sam musliman.

Mene što se tiče, a i Allah svemogući zna da je spaljena na lomači samo zato što nije vjerovala u Svetotrojstvo nego je ispoljavala Islam. Sa njom se desilo isto kao što se dešavalo i sa svim drugim muslimankama, a koje su ostajale u svojim domovima sa sitnom čeljadi nakon progona muslimana iz tih zemalja. Oni koji su ostali u kršćanskom okruženju, ostajali su pod uslovom da javno prihvate i ispoljavaju katoličanstvo. Za sve njih, lokalno, crkva je formirala sud inkvizicije koji je bio nadležan da sudi prevjerene u slučaju izbjegavanja praktikovanja katoličanstva. Dešavalo se da su komšije i lažno posvjedočile da neke osobe ponovo ispljavaju islam. Bez obzira, na istinitost ili laž prema optuženim, nad njima nije bilo milosti. Optužene su, od suda inkvizicije, proglašene vješticama-heretkinjama i kazna se znala: javno spaljena na lomači.

Kada je u pitanju ova mlada djevojka Hana? Evo, ja joj predajem rahmet i neka joj dragi Allah dž.h. ovo njeno stradavanje upiše u dobra djela, kao njenu borbu na Allahovom putu i njeno stradavanje kao šehida.

Možda sam nakon skoro 600 godina jedini koji joj uči fatihu, jer sam siguran da je to ono što njena duša voli i želi, jer je kao takva živjela. Naša plemenita i mlada djevojko Hana, neka je rahmet tvojoj čistoj duši!

I vi koji ste muslimani i došli do ubjeđenja da je doista muslimanka proučite joj fatihu, jer je zaslužila. Nemojte biti skeptici, vjerujte, jer se to istinski dešavalo samo muslimanima. Mi to nismo istraživali, a dobijali smo lažne informacije o suđenim, iz tog perioda.

Na nama je da se prisjećamo tih naših heroina koje su u srednjim stoljećima samo zbog pripadnosti Islamu spaljivane na lomačama. Da ih, mi, svojom pameću, dovedemo u okrilje naše provenijencije gdje i pripadaju, jer su to zaslužile, a ne da ih, oni isti, koji su ih spaljivali na lomačama sada rehabilituju kao svoje.

Fikret Hafizović

O Fikret Hafizovic

Fikret Hafizovic, rodjen je u Te?nju 1946. godine od oca Hamze, kovaca, i majke Mine, domacice. O?enjen je Sabinom Mesic i ima dvoje djece i cetvero unucadi. Od sina Sandzara jedno, a od kcerke Berenise troje. Danas je penzioner i ovo penzionersko vrijeme provodi istrazujuci i pisuci Bosansku povijest.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *