ZAMJENIK PREDSJEDAVAJUĆE SKUPŠTINE U POSJETI OPĆINI SREBRENICA

ZAMJENIK PREDSJEDAVAJUĆE SKUPŠTINE U POSJETI OPĆINI SREBRENICA

Povodom obilježavanja 20 godina genocida u Srebrenici zamjenik predsjedavajuće Skupštine Zeničko – dobojskog kantona Jasmin Duvnjak danas je posjetio Općinu Srebrenica. U delegaciji sa Duvnjakom bili su i zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić i zamjenik ministra finansija i trezora BiH Mirsad Žuga.

Tokom posjete Memorijalnom centru u Potočarima odali su počast žrtvama genocida i položili cvijeće na spomen – obilježje, zatim se susreli sa načelnikom Ćamilom Durakovićem i predstavnicima udruženja majki Srebrenice. Osim aktualne ekonomsko-socijalne situacije u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, tokom posjete razgovarali su i o pripremama za dženazu žrtvama genocida i obilježavanju 11.jula – 20 godišnjice genocida u Srebrenici.

Tema razgovora bila je i zakonsko reguliranje zabrane negiranja genocida u BiH i osvrt na dosadašnju primjenu krivičnih zakona u segmentu kažnjavanja rasne, vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti. Zamjenik predsjedavajuće Skupštine Zeničko – dobojskog kantona Jasmin Duvnjak je bio predlagač Dopuna Krivičnog zakoja FBiH kojim se javno negiranje genocida i ratnih zločina kažnjava kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine, koje su i usvojene.

Opširnije na zdk.ba.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *