MINISTRI ČOLAKOVIĆ I ANĐELIĆ NA OKRUGLOM STOLU O PROFESIONALNOJ REHABILITACIJI I ZAPOŠLJAVANJU INVALIDNIH OSOBA

MINISTRI ČOLAKOVIĆ I ANĐELIĆ NA OKRUGLOM STOLU O PROFESIONALNOJ REHABILITACIJI I ZAPOŠLJAVANJU INVALIDNIH OSOBA

U organizaciji Saveza ratnih vojnih invalida Zeničko – dobojskog kantona (dana19.11.2015.) u prostorijama Velike sale Grada Zenice održan je Okrugli sto na temu „Prezentacija aktivnosti Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom“.

Jedan od zadataka Okruglog stola bio je upoznavanje predstavnika ratnih vojnih invalida i privrednika sa područja Zeničko – dobojskog kantona o mogućnostima i uslugama koje mogu ostvariti u svrhu zapošljavanja i samozapošljavanja.

Pored predstavnika općinskih organizacija ratnih vojnih invalida, direktora i predstavnika Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Federacije Bosne i Hercegovine, privrednika, predstavnika Privredne komore Zeničko – dobojskog kantona, predstavnika Zavoda za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona, Okruglom stolu su, u ime Vlade Zeničko – dobojskog kantona, prisustvovali ministar za boračka pitanja, Fahrudin Čolaković i ministar za privredu, Zvonimir Anđelić.

Direktor Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Federacije Bosne i Hercegovine Ahmet Baljić upoznao je prisutne sa aktivnostima koje je Fond do sada provodio, sa čvrstim uvjeravanjima da će se aktivnosti prikupljanja sredstava Fonda kao i njihova distribucija intenzivirati u narednom periodu a sve s ciljem zapošljavanja i samozapošljavanja osoba sa invaliditetom.

U ime Vlade Kantona prisutnima se obratio ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković koji je naglasio da je Vlada Kantona za osam mjeseci pokazala da neće trošiti vrijeme na rekapitulaciju rezultata drugih nego da će se istinski uhvatiti u koštac sa problemima iz svake oblasti ostvarivanja prava boračke populacije, a posebno ratnih vojnih invalida.

„Jedini mogući način da im se (ratnim vojnim invalidima –op.a) vrati mrva dostojanstva jeste da im se stvore mogućnosti da žive od vlastitog rada. Sebi smo tada postavili zadatak da pokušamo iznaći najlakši model da se borci svih nivoa obrazovanja uposle, ali da njihovo upošljavanje ima dvostruko djejstvo, i to radna terapija odnosno profesionalna rehabiliacija na jednoj i egzistencija porodice na drugoj strani. S obzirom da je neposredno po usvajanju Budžeta usvojen Program utroška sredstava Ministarstva za boračka pitanja, i to polovinom ljeta, bilo je malo vremena da se pripremi kvalitetan i sveobuhvatan program koji bi u sebi sadržavao pomenute elemente. Ono što je u ovih nekoliko godina bilo hit jeste proizvodnja malina. Proizvodnja malina u odnosu na slične projekte imala je prednost jer je kompletan proizvodni proces zaokružen a najvažnije je da je osiguran otkup u stoprocentnom iznosu. Na raspisani konkurs Minisarstva za boračka pitanja mogli su se prijaviti ratni vojni invalidi, demobilisani borci kao i djeca šehida i poginulih boraca. Nakon okončanja postupka po javnom konkursu uspješno je obezbijeđen sadni materijal za preko 120 pripadnika boračke populacije:djece šehida i poginulih boraca, ratnih vojih invalida i demobilisanih boraca“…

„Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba za invaliditetom i Ministarrstvo za boračka pitanju trebali bi zajednički nastupiti i ohrabriti ratne vojne invalide da krenu u pravcu zapošljavanja i samozapošljavanja“…

„Ministrarstvo je u 2015. godini nastupilo sa pomenutim pilot projktom, što nam je dalo motive, snagu i vjeru u realizaciji i mnogo složenijih zadataka i projekata u 2016.godini“- naglasio je Čolaković.

Nakon prezentacije prisutni su obišli pogone firme „Zenko“ d.o.o. Zenica koja zapošljava i invalidne osobe.

Opširnije na zdk.ba.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *