USVOJENI PROGRAMI UTROŠKA SREDSTAVA MINISTRSTVA ZA POLJOPRIVREDU, ŠUMARSTVO I VODOPRIVREDU ZA 2016. GODINU

USVOJENI PROGRAMI UTROŠKA SREDSTAVA MINISTRSTVA ZA POLJOPRIVREDU, ŠUMARSTVO I VODOPRIVREDU ZA 2016. GODINU

Vlada Kantona je na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu na 49. sjednici usvojila prijedloge programa utroška sredstava iz Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2016. godinu, čime su ispunjene okvirne zakonske pretpostavke za operativni i namjenski utrošak planiranih javnih sredstava sa slijedećih budžetskih pozicija:

  •  “Subvencije za podsticaj razvoja u poljoprivrednoj proizvodnji“ (planirana sredstva u iznosu od 2.500.000,00 KM koristit će se za podršku poljoprivrednoj proizvodnji, kao podrška prerađivačima i otkupljivačima poljoprivrednih proizvoda te podrška kapitalnim ulaganjima i podrška projektima )
  •  „Finansiranje projekata iz sredstava za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredno zemljište“ (planirana sredstva u iznosu od 998.746,00 KM koristit će se za uređenje poljoprivrednog zemljišta s ciljem povećanja plodnosti, proizvodne sposobnosti primjenom mjera za poboljšanje fizičkih, hemijskih i bioloških osobina poljoprivrednog zemljišta).
  • „Namjenska sredstva za finasiranje projekata iz sredstava posebnih vodnih naknada“ (planirana sredstva u iznosu od 6.500.000,00 KM koristit će se za realizaciju projekata izgradnju ili rekonstrukciju vodnih objekata, uključujući izradu projektne dokumentacije i vršenje stručno-tehničkog nadzora te utvrđivanje granice vodnog dobra uz vodotoke II. kategorije).
  • „Realizacija projekata Vlade koji se finansiraju iz prihoda od koncesija“ (planirana sredstva u iznosu od 120.000,00 KM koristit će se za izradu studija o opravdanosti dodjele koncesija na vodama i za druge aktivnosti i stručne poslove koji se odnose na koncesije na vodama.
  • „Namjenska sredstava iz oblasti šumarstva za 2016.godinu“ (planirana sredstva u iznosu od 1.205.837,00 KM  koristit će se za tekuće rashode čuvarske službe, nabavku opreme, transfere općinama, pošumljavanje i druga ulaganja za unapređenje šuma).
  • „Subvencije-veterinarstvo“ (planirana sredstva u iznosu od 35.000,00 KM  koristit će se za preventivna cijepljenja domaćih životinja, naknadu za ubijene životinje, pomoć u rješavanju problema pasa lutalica, vakcinacija svinja protiv svinjske kuge).
  • “Tekući transfer za Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica za projekte iz oblasti veterinarstva“ (planirana sredstva u iznosu od 160.000,00 KM koristit će se za projekte iz oblasti preradarstva, mljekarstva i zoonoza).“Kapitalni transferi  drugim nivoima vlasti-za Institut za zdravlje i sigurnost hrane“ (planirana sredstva u iznosu od 160.000,00 KM koristit će se za rekonstrukciju dijela  prostora za potrebe veterinarskih laboratorija JU „Institut za zdravlje i sigurnost hrane“ Zenica, osposobljavanje laboratorijskih kapaciteta, nabavka nedostajuće laboratorijske opreme).

 

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu

 

Opširnije na zdk.ba.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *