USVOJENA INFORMCIJA O MEDICINSKOJ REHABILITACIJI BRANILACA I ČLANOVA NJIHOVIH PORODICA U 2015.GODINI

USVOJENA INFORMCIJA O MEDICINSKOJ REHABILITACIJI BRANILACA I ČLANOVA NJIHOVIH PORODICA U 2015.GODINI

Na  prijedlog Ministarstva za boračka pitanja Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na 53. sjednici, održanoj 27.04.2016. godine, usvojila  Informaciju o medicinskoj rehabilitaciji branilaca i članova njihovih porodica u 2015. godini.

Informacija prikazuje sprovedenu medicinsku rehabilitaciju – fizičku i mentalnu, u  protekloj 2015. godini za pripadnike branilačke populacije: ratne vojne invalide, demobilizirane branioce i članove porodica poginulih branilaca. Istom je naglašena svrha i cilj medicinske rehabilitacije odnosno da se upotrebom savremenih metoda liječenja u medicinskim ustanovama zaustavi proces oboljenja, saniraju nastale patološke promjene i oštećenja, tj. da se poremećene funkcije organizma što je moguće više vrate u normalno stanje kakvo je postojalo prije nastanka povrede ili oboljenja. U 2015. godini ukupno je odobreno 268 zahtjeva  pripadnika branilačke populacije uključujući i 7 pratilaca, a od toga 116 zahtjeva RVI i 7 pratilaca, 98 zahtjeva demobilisanih boraca i 47 zahtjeva  članovi porodica poginulih branilaca.

Ministartsvo je imalo obavezu provođenja tenderske procedure, javnog poziva, za izbor najpovoljnjijih lječilišta  koja je uticala na vrijeme početka korištenja medicinske rehabilitacije kao i na broj upućenih korisnika na medicinsku rehabilitaciju. Nakon sprovedenog javnog poziva u 2015. godini, sklopljeni su  ugovori sa rokom važenja do decembra 2017. godine sa tri banjsko- klimatska lječilišta, i to sa: Banjsko-rekreacionim centrom “Aquaterm” u Olovu, Rekreativno-rehabilitacionim centrom “Fojnica” u Fojnici i Centrom za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i banjsko liječenje “Ilidža” u Gradačcu.

Informacija sadrži i podatke o realizaciji predmetnog dopunskog prava te finansijski prikaz troškova i realizacije banjsko-fizikalnog liječenja u Budžetu Zeničko-dobojskog kantona u 2015. godini koji su iznosili 190.000,00 KM, a realizovano je 188.906 KM, odnosno 99,42% .

 

 

Ministarstvo za boračka pitanja

Opširnije na zdk.ba.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *