U prvom planu Amir Brka sa suprugom Aidom

Fuad Šišić / AMIR BRKA

“Kreativnost nam ne dolazi tek tako.
Kreativnost ide, ruku pod ruku, sa zapažanjem…”

Igor Stravinsky

U prvom planu Amir Brka sa suprugom Aidom

20 godina čitam ono što napiše Amir Brka. Naravno, Amirove knjige čitam kao i svaki drugi „prosječni“ čitalac. Bez potrebnih znanja  o jeziku kao sistemu znakova, njegovoj prirodi, normama i kulturi pisanog izražavanja, bez potrebnih znanja o fonetici, morfologiji, sintaksi, leksikologiji i semnatici, leksikografiji i drugim važnim elementima. Iz te perspektive bilo je posebno interesantno čuti ili pročitati šta o tome kažu ili pišu ljudi s kompetencijama, s potrebnim znanjima i iskustvom. „Naučni skup o književnom djelu Amir Brke“, održan u Tešnju 16./17. decembra 2016. godine bio je prava prilika. Ovaj događaj je dao posebnu dimenziju ovogodišnjoj općinskoj manifestaciji Dani grada Tešnja, o čemu u svom redovnom sedmičnom dnevniku na portalu www.tesanj.net detaljnije piše i g-din Husein Galijašević.

Učesnici pomenutog naučnog skupa bili su: Ljiljana Šop, Vojislav Vujanović, Enver Kazaz, Marina Šur Puhlovski,  Jasmina Ahmetagić, Anisa Avdagić, Zoran Bognar, Edin Pobrić, Muris Bajramović, Šeherzada Džafić, Almir Zalihić, Naida Mujkić, Faruk Dizdarević, Muhidin Džanko, a istim redom navodim i znakovite naslove njihovih izlaganja:Prestanite da živite i čitajte, Amir i Musa, Rasponi poetske slike Amira Brke, Pustinjak iz Tešnja (Jedna interpretacija »Monografije grada«), Kolektivni identitet: ime zla u »Monografiji grada« Amira Brke, Književnost Amira Brke – za novi svijet bez centra, Lucidni hram poezije Amira Brke, O poeziji Amira Brke, Poetički prostor Grada u stvaralaštvu Amira Brke, Prostorni obrat u proznome opusu Amira Brke, A sad smo sami, ojađeni, ustrašeni ili poetika razdešenih detalja, Tema smrti u poeziji Amira Brke, Tamni zvukovi kiše (Poema »Tačka« Amira Brke), Kontinuitet i etičnost mislećeg subjekta (Književnokritički, kulturnohistorijski, bibliografski i publicistički radovi Amira Brke).

Imao sam privilegiju biti član Organizacionog odbora za obilježavanje 20 godina djela Amira Brke, šta više, obratiti se ispred Organizacionog odbora prije početka samog skupa. Ovo je, na neki način, fus-nota upravo tom uvodnom obraćanju. Kada je Amir napisao Prirodni redoslijed, sticajem okolnosti bio sam općinski načelnik, ali sam imao priliku da pročitam rukopis prije nego što je knjiga bila pred očima javnosti. Bio je to poseban osjećaj, kao kada pročitate nešto što vas duboko dotakne a niste se nadali, i kao da u riječima tako jednostavno složenim prepoznate život oko vas. Ne znam je li naziv prve knjige Prirodni redoslijed bio slučajan, ili je Amir već tada u sebi nosio misao o redoslijedu knjiga koje će pred javnost izaći tokom narednih 20 godina – sve do danas, ili je pak u pitanju sam prirodni redoslijed koji se kroz Amirov književni izražaj pojavio pred nama, nije toliko sada važno koliko je značajno da smo sve to dobili na poklon od Amira Brke. A veliki je to poklon ne samo čitaocima, i ne samo Tešnju. Veliki je to poklon književnosti, baš kako su to i znalci kazali svojim ocjenama sudjelujući na „Naučnom skupu o književnom djelu Amira Brke“.

Mogao bih pisati jako dugo ali se ne usuđujem jer  bih rizikovao umanjiti nešto od onog što su drugi o tome već kazali. Stoga bih samo citirao izjavu Amira Brke od 26. jula 2002. godine iz časopisa DANI, broj 267: “Kultura je zapravo pamćenje, koje može mistifikovati ili se na osnovu njega može djelovati pozitivno, a rad na osnovu takvog iskustva i jeste najvažniji posao.“

I još par stihova

Pred Ćatićevim mezarom

Isti je nišan nad nama,
samo je tvoj bolji svijet.

Hafiz

bilòkos/ ahmedija/ i brada/ bîlā,
mnim – nišan!/ iz mezarlukā kreno/ kasabom da prohoda.

Tačka

A da, li znaš:
zašto
ovo
rade
šta hoće? –
pitao me
već star

Da nas pobiju
oče
A zašto
sine…?
Slegle su se
one stare
jame

Ime grada

A nedavno je slavni pjesnik
česti posjetilac grada
zaljubljenik iskreni njegov
u jednom svome stihu
neobičan anagram sačinio
kojim kao da je htio
osnažiti i dodatno zamagliti
a ne razriješiti enigmu:
Š E J T A N – napisao je
u riječi nevinoj spi

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *