Mujaga

Da čovjek i po svojoj prirodi nije ono što je po svojoj historiji,
a mora biti da jeste, jer da nije, takvu ne bi imao, zaslužio bi drukčiju.
Nema nade da je izmjeni, sve i da hoće.
Morao bi najprije i temeljno sebe da promjeni.
Atlantida

U petak, 02. juni 2017. godine ili 07. Ramazan 1438. godine je preselio na bolji svijet Mujo Zukanović – Mujaga. Onima koji su imali priliku bolje upoznati r. Mujagu ne treba pisati o ovom insanu posebno lijepe naravi. Oni koji nisu imali takvu priliku ostali su uskraćeni dobroćudnog osmjeha i pogleda pri svakom susretu i svakoj situaciji. Ono što želim istaći je da me r. Mujaga podsjeća na sudbinu jednog naroda koji je iznenada protjeran u maju 1992. godine i u mjesecima poslije. Oni koji su imali neke javne funkcije, ili su bili uticajni među ljudima nisu dobili čak ni takvu žalosnu i tužnu priliku kao što je biti protjeran iz svoje kuće. Oni su privedeni bez optužbe, njihova optužnica je bila samo njihovo ime. Rahmetli Mujaga je bio u toj grupi. Zbog svog imena je prošao strašne torture u zatvoru u Tesliću.

I onda, kako to u životu biva, sticaj okolnosti koji odlučuje o nama više nego mi sami o sebi. Tokom jednog napada vojske RS-e zarobljen je jedan kapetan srpske vojske. Dolazi to situacije u kojoj se razmjenjuju zarobljenici između Tešnja i Teslića. Načelnik tadašnje policije Šemsudin Mehmedović utiče da se u razmjenu traži Mujo Zukanović, koji je inače prije bio policijski službenik u policiji u Tesliću. Nije r. Mujaga često pričao o patnjama kroz koje je prošao. Kao da je i sam htio čim prije sve zaboraviti. Samo znam kada je Atif Krkalić, tešanjski policajac, optužen za ratni zločin zbog privođenja dvojice sugrađana – Srba iz Rosulja, s dubokim uzdahom r. Mujaga je kazao: kada se sjetim razmjene, mene su dvojica vodili jer nisam mogao hodati od iscrpljenosti i udaraca, a zarobljeni kapetan vojske RS-e ide s druge strane obrijan i uredan kao da je bio u gostima. I sada Atifu optužnica…Kao da se nije mogao načuditi svemu tome.

Mujo Zukanović se ubrzo oporavio i stao u odbranu Bosne i Hercegovine u Tešnju. Posvećenost poslu, pouzdanost i profesionalnost u odnosima je ostala glavna crta u sjećanju. Ipak, promjenom vlasti početkom 2000.-te godine Mujo Zukanović ostaje bez posla. Duži period je Mujo bio bez posla ali se nikad nije požalio. Istrajavao je davati doprinos kroz stranačko djelovanje i društveni rad. Zatim dolazi ponovo u priliku da kao saradnik minstara Adila Osmanovića i Edina Ramića radi na pomoći povratnicima širom Bosne i Hercegovine. Bio je stranačaki (SDA) funkcioner i Predsjednik Medžlisa IZ Teslić.

Rahmetli Mujaga je znao kazati, bez obzira na tužne uspomene i stradanja 1992. godine: ja sam spašen. Mene je sve to vratilo u normalu, preporodilo me. Nemam je više nikakvih dilema u životu, tačno znam ko sam, šta je svrha života i šta mi je cilj u životu. Upravo koristim ove Mujagine riječi kao dokaz moje tvrdnje na početku da me njegova sudbina odsjeća na sudbinu cijelog naroda. I koristim ove njegove riječi kao podsjećanje i pouku svima nama. Rahmetli Mujaga se snažno i dostojanstveno borio sa teškom bolesti, ali niko nije pobijedio smrt niti će iko pobijediti. Molim Svemogućeg Gospodara da našem r. Mujagi oprosti grijehe i podari Džennet.

 

Fuad Šišić

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *