Core biznis

Kako malo mašte imamo za bol koju nanosimo drugima.

Friedrich Nietzsche

Svi znaju da savremeni svijet ide ka jačanju core business-a. U sve većoj konkurenciji, izlaz se traži u specijalizacijama. Težnja je da se bude najbolji u osnovnom poslu, osvnoj djelatnosti, da se ovlada najvišim kompetencijama, da se implementiraju najbolji alati, da se koriste najbolje vještine, da se inovira u onome o čemu se najviše zna. Sve drugo se prepušta drugima, onima čiji je to core business.

Nerado pratim dnevne vijesti, ali ne mogu kazati da ponešto ne pročitam. I iznova vidim nadmetanje u međusobnim optužbama. I baš me to asociralo na naslov ovog teksta. Ovi koji se međusobno optužuju kao da im je upravo to core business. Kao da su upravo najbolje osposobljeni da se svađaju. Ne čudim se, ali se pitam: šta je vama ili šta je s vama!?

Imate li snage da se trgnete, da izađete iz tame međusobnih optužbi? Imate li svijesti o tome da niste važni ili ste jako malo važni u odnosu na zajednicu, društvo? Važni ste samo onoliko koliko služite zajednici i društvu. Bez obzira bili pozicija, ili opozicija. Naravno, temeljna odgovornost je na onim koji su pozicija, koji su zaposjeli u vlasti i imaju javna ovlaštenja u svojim rukama.

Hoće li doći dan kada ćete se probuditi a da u ogledalu ne vidite druge. Pogledajte sebe i vidjećete da prolazite. Shvatićete da ste prolazni, da niste vječni. Možda ćete shvatiti da nijedna optužba makar bila istina, nijedna uvreda, pogotovo nijedna laž nije vrijedna vaše prolaznosti. Vaša prolaznost traži upravo suprotno. Vaša prolaznost očekuje od vas da svaki novi dan budete bolji od samih sebe, da budete bolji nego prethodni dan. Niko ne očekuje od vas da se svađate, optužujete, vrijeđate. Svima je dokundisalo slušati iznova i iznova čak iste riječi, ista imena, istu nervozu, iste podvale. Zar mislite da narod ne zna.

Vjerujem da ima nade da to prevaziđete. Već ste više puta to dokazali. Optuživali ste se i ranije, najtežim riječima a nakon toga znali lijepo govoriti jedni o drugima. To pokazuje da možete biti drugačiji. Jedino što me brine je da možda niste iskreno govorili lijepo jedni o drugima, a možda iskreno govorite loše jedni o drugima? Ako bi to bilo tako, onda smo u ozbiljnim problemima. Jer niste samo vi u pitanju. Vidim da vas prate, da je nekritički hod za vođama još uvijek uveliko prisutan u našem društvu. Još uvijek važi: moj je, znači u pravu je. Nemojte očekivati da će vam pomoći oni koji vas neposredno bodre, jer oni su se odavno identifikovali sa načinom vašeg razmišljanja. Oni vam ne mogu pomoći. Ne mogu ni sebi, kako bi mogli vama? Nisam siguran ni da će vas opozicija ugroziti. Naučili smo bezbroj puta slušati od opozicije da je najveći patriotski interes srušiti aktuelnu vlast. I to je ista priča neovisno o tome ko je opozicija a ko vlast.

Zato misli možda je najbolje da se povučete, da ustupite mjesto onim koji u srcu ne nose prvenstveno ambiciju i funkciju, nego nose spremnost na odricanje i žrtvu radeći javne poslove. Pomislite jedno jutro da postoje ljudi koji imaju međusobno povjerenje, i koji ne misle da moraju dugo ostati na funkciji da bi dokazivali svoj patriotizam. Možda griješim, ali ne vidim drugo rješenje. Volio bih da ga vi ponudite.

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *