Bruka

Ako se ne stidiš, radi šta hoćeš!.
Muhamed a.s.

 

Bio sam nekoliko dana pod jačom gripom, i htio-ne htio bio sam „privezan“ za ležaj. U takvoj situaciji još se nekako može pogledati TV, iako nema u tome nečeg korisnog. Sticajem okolnosti dogodila se vanredna/hitna sjednica Skupštine jednog kantona na kojoj su smjenili Vladu tog kantona. I odlučim da pratim cijeli tok sjednice. Ne zbog onog što će se dogoditi, jer to nije bilo interesantno, nego zbog načina na koji će se to dogoditi.

Vladajuća stranka (SDA) i njen glavni koalicioni partner (SBB) vladajuće skupštinske većine odigrali su cjelodnevnu utakmicu pred očima javnosti. Ono što je trebalo trajati najviše dva sata, trajalo je više od deset sati. SDA je od 13 zastupnika ostala na tri, dok je 10 zastupnika imalo drugačiji stav. Iza ovih 10 zastupnika je stajao smijenjeni Predsjednik kantonalnog odbora SDA koji je ujedno i jedan od potpredsjednika SDA BiH ali i Predsjednik sindikalne organizacije rudnika u Banovićima. Nevjerovatno, ali eto istina. Svi oni su još uvijek bili članovi SDA. Predsjednik Kluba zastupnika SDA se upinjao iz petnih žila objasniti stav SDA, i da to što radi 10 zastupnika još uvijek članova SDA je njihova samovolja a ne problem SDA. Uz to, optuživao je koalicijskog partnera SBB da je napustio dogovor sa SDA te da koristi ovu situaciju da preuzme vlast kao ključni igrač. Predsjednik Kluba SBB-a se pravdao da su oni sa onim čiji je broj veći, a 10 zastupnika je veće od tri.

Hele nejse…ovo je prilično dosadno za svakog ko bude ovo čitao. Suština je u tome da se radilo o demonstraciji nezrelosti. Blago rečeno. Može se kazati i da je bilo riječ o potpuno pogrešnom pristupu, a dalje bi se moglo pretpostavjati da je riječ o političkoj lakomislenosti, neznanju ili manipulaciji. Očigledno je da SDA plaća cijenu dugogodišnjeg gomilanja neriješenih unutrastranačkih problema, neprincipijelnih izbora i dogovora, odlaganje redovnog stranačkog Kongresa iz istih razloga…radi „mira u kući“. „Mir u kući“ treba čuvati i kompromise treba praviti ali na zdravim osnovama. Nema kompromisa sa onim što je u osnovi pogrešno. I umjesto da SDA izađe i kaže istinu, bez finti i razvlačenja sjednice, ona demonstrira brigu o tome šta će se desiti ako se smijeni Vlada (?), da će se izazvati nestabilnost. A ključni akteri tog procesa upravo dolaze iz SDA. Pitam se zbog čega je toliko teško priznati sopstvenu slabost i poraz. Posebno je tužno bilo posmatrati kako se u ime klubova SDA i SBB za govornicom nadmeću univerzitetski profesori. Nadao sam se iskreno da bar njihovi studenti to ne gledaju.

Uz sve to neki mi prijatelji ovih dana prigovaraju kako će SDA izgubiti. Odgovaram, nema potrebe da branim SDA i ako ne bježim iz SDA. Ne mislim da je problem ako SDA izgubi. Nije prvi puta. To bi bilo drugi puta. Mene brine nedostatak realne vizije, optimistične i realistične ponude za oporavak bh društva i institucija Bosne i Hercegovine od bilo koga. I brine me dobra i koordinirana saradnja onih koji nastavljaju devastaciju bh društva i sprečavaju svako jačanje institucija Bosne i Hercegovine. A SDA bi svakako trebala na dnevni red konačno staviti sopstvenu reformu. Jedan ozbiljan projekat transformacije u modernu političku stranku. Uz ozbiljan i posvećen rad, u naredne dvije godine SDA bi se mogla predstaviti javnosti u svjetlu u kojem je trebala odavno. Ako SDA ne nađe unutarnju snagu za takvo nešto, nadati se da će naći neka druga politička stranka.

 

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *