Minut za pripravnike

Bog ne gleda vaš izgled, niti vaše imetke i bogatstvo,
nego gleda vaša srca i vaša djela.
Hadis

Bosna i Hercegovina je dočekala svoj 26. Dan nezavisnosti. Bosansko-hercegovačko društvo je ispunjeno konfuzijom, sumnjama, optužbama i očekivanjem da će se nešto ipak dogoditi. Ipak, često se dogodi i ono što se ne očekuje. Tako, nikako se nije očekivala blokada puteva. A dogodila se. Na više mjesta, i prilično ujednačeno, sinhronizovano. A oni koji su blokirali put su se trudili naglasiti da vođe blokade puta nema, da niko ne stoji iza organizacije, da svako stoji iza samog sebe. Očigledno svjesni da blokadom puta djeluju protuzakonito bez obzira na stepen opravdanosti samog povoda protesta. Blokirati put i otežavati svima koji nešto rade sigurno nije pravi način kojim se bilo ko bori za svoja prava, ma makar bili borci u pitanju.

Za 23 godine nije donesen zakon koji bi generisao red među boračkim udruženjima pa i populacijom, nije donesen zakon kojim bi se na jedan realan i održiv sistem zbrinuli oni koji zbog svoje starosti ili narušenog zdravlja nisu više sposobni raditi. Potrošeno je, nezvanično, preko sedam milijardi konvertibilnih maraka ali se ne zna šta je tačno riješeno, koje su to kategorije riješene, koliko je na koje kategorije sredstava potrošeno i koje kategorije ne mogu očekivati budžetsku podršku.

I onda u javnost izlazi pozicija i opozicija. Podržavaju one koji su izrazili svoj protest. Kažu, moraju se zbrinuti borci, mora se naći način bez obzira što nema više prostora za opterećenje privrede, i nema više prostora u penzionom fondu za vanredna penzionisanja. Oni koji su pozicija optužuju jedni druge. I po horizontali, i po vertikali. Neki su iz pozicije ustvrdili da je sve organizirano iz Širokog brijega. Svi sve znaju. Svi optužuju sve. Svi obećavaju svašta. Ako za 23 godine ovo pitanje nije smisleno sistemski riješeno, čak ni to da uvedeni elektronski Registar boraca još ne daje jasne informacije, onda ne znam kako će uraditi to što obećavaju ili što kažu da bi trebalo? Čak nema ni naučenih lekcija za 23 godine iz raznih rješenja i utroška značajnih javnih sredstava. Ići sada sa zakonom kojim će 25% prosječne mjesečne plate u Federaciji BiH biti isplaćivano mjesečno jednom broju boraca a da se ne zna koji je to broj, koji iznos sredstava je u pitanju i odakle će ta sredstva doći u budžet je prilično površno. Sa dugogodišnjim posljedicama. Nakon trogodišnje priče o rasterećenju privrede, smanjenju obaveza na plaće sada smo čuli da privreda ne može podnijeti dodatna opterećenja. To je veoma razočaravajuće.

Ipak, nešto poduzima Zavod za zapošljavanje Federacije BiH. Ne tiče se boraca, ali se tiče njihove djece. Javni poziv za Program sufinansiranje samozapošljavanja 2018. godine koji je raspisao Federalni zavod za zapošljavanje otvoren je 27.02.2018. godine u 8:00, a zatvoren isti dan u 8:01 sati. Osobe koje su se željele prijaviti nakon toga dobile su poruku da to nije moguće jer nema raspoloživih sredstava. Ne znam ko je smislio sve ovo, i kako je mislio osigurati fer pristup svim koji ispunjavaju uslove ali znam da nije omogućio mnogim da se uopće prijave na stranicu. I znam da mnogi sumnjaju da je ko zna šta u pitanju makar stvarno možda nema nikakvih skrivenih igara. Oni koji objavljuju ovakve i slične pozive morali bi znati ne samo prednosti elektronske podrške nego i biti svjesni odgovornosti pred zainteresovanim stranama. Sasvim je razumljivo da je budžet ograničen, ali postoje drugi mehanizmi koji se mogu koristiti za adekvatnu budžetsku podršku. Kriteriji otvaraju prostor za usklađivanje i transparentnost. Da ne iznosim moguće prijedloge jer vjerujem da je mnogo onih u Zavodu za zapošljavanje koji to znaju.

U vrijeme značajnih migracija mladih prema Njemačkoj i drugim zapadnim zemljama, mladi koji traže šansu za pripravnički, ovdje su dobili jednu minutu. Malo brate.

Tešanj, 2017

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *