Mješovita srednja škola,Tešanj u Međunarodnom istraživanju PISA

Dana, 11.04.2018. godine u JU Mješovitoj srednjoj školi, Tešanj sa početkom u 09.00 h počelo je testiranje učenika I (prvih ) razreda pod nazivom PISA – Programme for International Student Assessment . PISA istraživanje u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa obrazovnim vlastima i školama,provodi Agencija za predškolsko, osnovno isrednje obrazovanje, kao i PISA centar za BiH.

 Cilj PISA međunarodnog istraživanja predstavlja procjenu znanja i vještina petnaestogodišnjih učenika iz čitalačke pismenosti, matematičke pismenosti i pismenosti iz prirodnih nauka. Najveće je obrazovno istraživanje na svijetu u kojem je dosada učestvovalo više od milion učenika.

Testiranje učenika JU Mješovite srednje škole, Tešanj će se obaviti u dvije sesije ( I grupa učenika u vremenskom periodu od 09.00 do 12.30 h, a druga grupa učenika od 13.00 h do 16.30 h.)U testiranju ukupno učestvuje 46 učenika koji su izabrani metodom slučajnog uzorka.

Prije početka testiranja učenika, direktor JU Mješovite srednje škole, Tešanj, gospodin Muharem Saračević sa svojim saradnicima: pomoćnikom za općeobrazovnu nastavu profesoricom Nihadom Huskić, pdagogicom Fatimom Ibranović i profesorom informatike Halidom Bošnjakom , koji je inače zadužen za sprovođenje testiranja učenika, poželio sretno i uspješno testiranje učenicima naše škole sa nadom da će rezultati testiranja dostojanstveno predstaviti našu državu Bosnu i Hercegovinu.

 

O Mjesovita srednja stru?na škola Tešanj