Zajedništvo

Mi ne trebamo samo jednog Vođu,
ono sto nama uistinu treba je zajedništvo.“

Barak Obama

Nedavno završenim svjetskim nogometnim prvenstvom u Rusiji svjedočili smo zajedništvu mnogih reprezentacija i državnika. U nekim od njih igrali su ljudi rođeni u različitim državama, na različitim kontinentima ali su migracijama (različitim povodima) stigli među druge i drugačije i izgradili zajedništvo. Na primjer, aktuelni svjetski prvaci – francuski fudbalski tim, iako svi ne liče na francuske pretke, djelovali su kao snažan tim, koji je imao isti cilj i koji je znao kako do tog cilja stići. Bilo je to veoma uvjerljivo, sve razlike koje među njima postoje kao osobama nisu dolazile do izražaja. S druge strane, državnici su isto tako bili zajedno. Oni su tu djelovali više kao glumci, neki su djelovali naivno, drugi autoritativno a treći zabavno. Oni koji su navijali, ostali su tamo gdje su navijači uvijek i bili: u zanosu, u transu radosti ili očaju tuge ali prilično mirni nakon izlaska sa stadiona.

Pitam se šta i kako bismo mi mogli naučiti o zajedništvu na brdovitom Balkanu? Hrvatska je u nogometu dospjela neposredno do samog vrha a njena predsjednica bila opuštena u zajedništvu različitosti. Kako onda da ta ista predsjednica i ista politika podržava onemogućavanje bilo kakvog zajedništva i reda u Bosni i Hercegovini? Kako je moguće da podržava politiku onih koji žele da Hrvate odvoje od drugih u Bosni i Hercegovini, ili bolje kazano da druge odvoje od Hrvata u Bosni i Hercegovini. Oni Hrvati koji ostanu sa drugim, takve oni ignorišu i optužuju da takvi Hrvati vode bošnjačku politiku. Ruku na srce, treba priznati i to da se okupljanje hiljade građana u Livnu na proslavi srebrene medalje reprezentacije Hrvatske ne bi dogodilo da je srebrenu medalju osvojila Bosna i Hercegovina. Zato HDZ i Dragan Čović igraju na emocije Hrvata ističući i zloupotrebljavajući etničko pitanje kao pitanje svih pitanja. Država Bosna i Hercegovina je već godinama ucjenjena takvim pristupom. A cilj je očigledan: okončati politički projekat započet 1992. godine na štetu Bosne i Hercegovine a u korist države Hrvatske.

S druge strane sjećanje na genocid u Srebrenici. Samo političko rukovodstvo Srbije i bh entiteta RS-a osporava ono što je cijeli svijet vidio i što je međunarodni sud zvaničnim presudama dokazao. I ne samo da osporavaju, oni su prešli u fazu pripreme za nove provokacije i konflikt. Bez imalo ustezanja i nimalo skriveno. Naravno, i Rusija negira genocid iz taktičkih geopolitičkih razloga a ne zbog same istine. Nedavno je Vladimir Putin u drugom kontekstu i sam pomenuo genocid u Srebrenici.

Naravno, zajedništvo u Bosni i Hercegovini je moguće. Uz dugogodišnji poziv stranih diplomata domaćim političarima: dogovorite se, potrebna je nedvosmislena akcija tih istih diplomata prema Zagrebu i Beogradu. Zagreb i Beograd nisu nikakvi garanti mira u Bosni i Hercegovini. A kako se ponašaju posljednjih godina oni su garanti nemira u Bosni i Hercegovini. Zagreb i Beograd su potpisnici Dejtonskog sporazuma jer su bili neposredno uključeni u rat u Bosni i Hercegovini, ili preciznije kazano u agresiju nad Bosnom i Hercegovinom. Oni su svojim potpisom prihvatili da će ta agresija prestati. Međutim, agresija ne prestaje, samo je oružje zamijenila politička igra, a strane diplomate to dopuštaju. U takvoj situaciji probosanske snage, prije svega bošnjačke političke stranke, kao da nemaju odgovor i malo pomalo kao da prihvataju opasnu igru koja im se nameće. Ali, što bi narod rekao, vrag je odnio šalu i treba najozbiljnije shvatiti sve frekventnije sastanke Beograd-Dodik, Zagreb-Čović, Dodik-Čović i Beograd-Čović. Više nema niko potrebe sastajati se tajno u Karađorđevu kada to mogu mirno u Beogradu, Zagrebu, Mostaru i Banja Luci. A kako se vidi po kandidaturama, mogli bi razgradnju Bosne i Hercegovine uskoro dogovorati i u Sarajevu.

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *