20 godina optimizma i posvećenosti

Čovjek često postaje ono što o sebi misli.
Ako budem stalno ponavljao kako neke stvari ne mogu učiniti, vjerovatno je da i neću moći. Suprotno tome, ako vjerujem da mogu, sigurno ću steći sposobnost da to učinim.

Mahatma Gandi

Autokuća Uno, Tešanj je obilježila 20 godina svog postojanja. Posebno žalim što se nisam mogao odazvati pozivu vlasnika ove kuće jer je Izudin Turkeš meni posebno drag čovjek. Izudina poznajem duže od ovih 20 godina koje UNO obilježava. I bez tog poznanstva moje životno iskustvo bi bilo manjkavo. Izudin Turkeš kakvog ja poznajem je vječiti optimista, i u ratu i u miru, i kada stvari ne idu kako bi čovjek htio i kada teku onako potaman kao same od sebe. Uvijek spreman na podršku, na sopstvenu žrtvu, na akciju, na saradnju i kompromis. Kada se trebalo politički organizovati – Izudin je bio među prvima, kada je trebalo braniti Bosnu i Hercegovinu – opet, kada je trebalo obnavljati – opet, kada je trebalo biti podrška općinskoj vlasti – bio je tu (Savjetnik općinskog načelnika, volonterski). Izudin je pokrenuo biznis još 1991. godine. Pokretanjem privatne auto-škole u Tešnju kao instruktor. Poslije je počela saradnja sa Škodom koja traje punih 20 godina. Ali Izudin nije trčao za novcem. Rekao bih da je više trčao za znanjem nego za novcem.

Malo ko zna da je Izudin među prvima u Tešnju počeo koristiti Windows aplikaciju Excel 5.0 (koja se pojavila 1993. godine), a kod nas 1995. godine. On je počeo raditi u ovoj aplikaciji kako bi olakšao praćenje stanja na zalihama. Poslije je programio sopstvenu aplikaciju za praćenje poslovanja UNO koju koristi evo punih 20 godina. Izudin je sam uradio projekat poslovnog objekta u Raduši gdje je UNO godinama bio smješten, a zatim je vodio i građevinske radove. I električne instalacije. I video nadzor. Izudin je pripremio tri izdanja Priručnika za polaganje testova. U svojoj auto-školi koristi multimedijalnu aplikaciju koju je sam izradio. I danas redovno predaje instruktivnu nastavu. Izudin je u tom periodu i diplomirao na saobraćajnom fakultetu. A kada je trebalo spašavati unesrećene u poplavi, Izudin je išao kao da spašava svoju imovinu i svoje najbliže. Kada je trebalo praviti džamiju, bio je i tu svaki dan. Od idejnog rješenja do nadzora. Davao je drugima i kada je njemu bilo potrebno.

Ali ono što me posebno impresionira da skoro 30 godina nisam susreo Izudina bez njegovog mladalačkog osmjeha, punog ljudske vedrine i optimizma. I mogu slobodno kazati da Izudina biznis nije nimalo promijenio za 20 godina. To se rijetko susreće.

Izudin je posvećen svom poslu, svom obrazovanju, svojoj duhovnosti, svojoj Mejri. Mogao sam ovo napisati i obrnutim redom, bilo bi vjerodostojnije, naravno. Izudin i njegova supruga Mejra su i danas mladi. Život ostavlja traga na svakome, pa i na njihovim licima, ali čini mi se da njih dvoje godine ne računaju. Imaju svoj ritam, imaju lijepu riječ za svakoga, imaju vremena za sebe i za zajednicu.

Nije moguće u ovakvom tekstu napisati sve što bi trebalo, a zaista bi se moglo i trebalo napisati još mnogo, mnogo toga. Stoga uz čestitke Izudinu povodom 20 godina UNO života, kao i svim uposlenim, želim od srca da UNO nadživi sve nas uz zadovoljstvo svih zainteresovanih strana.

 

Fuad Šišić

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *