Laž

Teška li je prevara da svome bratu pričaš nešto što on vjeruje, a ti, ustvari, lažeš!

hadis

Laž je svjesno izrečena neistina ili obmana. Kažu da svako slaže barem jednom u životu, neki mnogo puta, a neki nastoje od laži napraviti istinu. Ponekad ljudi lažu bez određene specifične namjere, bez zlobe, pokušavajući se zaštititi od emocionalne boli ili čak učiniti nešto dobro (na primjer, pomiriti dva čovjeka koji su se iz nekih razloga posvadili). Ali u osnovi je laž povezana s iluzijom i prevarom.

Na žalost, može se uočiti da se laž često koristi kao taktika u odnosima prema drugim ljudima a radi postizanja određenih sebičnih ciljeva. Onaj ko to čini postepeno potpuno gubi osjećaj krivnje. A kada se prijeđe granica između onog što je ispravno i pogrešno, između onog što je dopušteno i nedopušteno, između onog što je dobro i loše tada je čovjek spreman na sve i sve je spreman pravdati. Živeći u istini, čovjek postaje autentičan, a kad laže, on radi najviše protiv samoga sebe. Laž je propast a istina je spas makar se kratkoročno čovjeku činilo da mu laž može donijeti neku korist. Živeći u laži, čovjek se degradira kao osoba. Laž je bolest srca koja napada svako ljudsko biće. Kažu kada bi čovjek mogao osjetiti koliko laž smrdi zaprepastio bi se. Ipak, za laž je uglavnom potrebno dvoje: onaj ko laže i onaj ko će mu povjerovati.

Čovjek može lagati i samome sebi. To se događa onda kada nema hrabrosti priznati i prihvatiti istinu koja je teška i bolna, nego zavarava samoga sebe vjerujući da je istina ono što bi on želio da bude. Čovjek koji misli da je s njime sve u redu, da su uvijek drugi krivi za sve nevolje u životu, da se on nema ni zašto i nikada kajati, jest čovjek koji ne priznaje istinu prema samome sebi. Čovjek koji bježi od istine postaje žrtva svoje laži. Kad jednom počne lagati sebi ili drugima, čovjek upadne u jednu mrežu laži koja ga sve više zarobljava dok ga na koncu ne uguši.

Savremeni čovjek je izložen svakodnevnom teroru mnoštva informacija koje ne uspijeva apsorbovati, koje mu u krajnjem nisu ni potrebne, a mnoge od njih su naprosto lažne. U prenatrpanosti informacijama sve je teže razaznati između istinitog i lažnog, važnog i nevažnog, stvarnog i virtualnog. To se posebno odnosi na istine i laži koje dolaze medijskim putem, o čemu najčešće znamo samo ono što uticajni svjetski mediji izvještavaju prema željama i interesima politike ili kompanija koje ih finansiraju. Takvom kontrolom i selekcijom informacija laž se postavlja iznad istine. Na žalost, sve je više onih koji oponašaju globalni trend, ne vodeći računa o tome gdje su granice ispravnog i pogrešnog, gdje istina nestaje a nastupa laž.

Političari se svakodnevno služe spinovanjem kako bi problem s jednog područja prenijeli na drugo i na taj način proizvode konfuziju u kojoj je teško razlikovati šta je istina, a šta laž, šta se stvarno dogodilo, a šta je politička predstava.

Fuad Šišić

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *