Tešanjski dnevnik 18-25.3.2019. godine

U drugostepenom postupku u Hagu Karadžiću presuđeno-doživotna robija. Ovaj događaj je, bez sumnje, izazivao njaveću pažnju protekle sedmice. Međutim, reakcije nakon presude nisu bile tako intenzivne kako bi se moglo očekivati. Građani znaju da preusda ne rješava ništa kratkoročno, zločinac će i dalje biti slavljen kao heroj u Republici Srpskoj i Srbiji, ali gledajući dugoročno ova presuda ima historijski značaj.

Ova sedmica je bila i Sedmica šuma (20.3.), prvidan proljeća, Sjetski dan poezije (21.3.), Dan voda (22.3.). Povodom Dana voda firma AS, proizvođač brendirane vode Oaza, dijelio je vodu besplatno u većem broju gradova u BiH.

U polufinalu Kupa BiH u fudbalu TOŠK dobio ekipu Širog Brijega. Međutim navijače je ožalostila informacija da se utakmica ne može igrati u Tešnju jer stadion ne ispunjava uslove za ovaj nivo takmičenja. Nakon te informacije ( iako kažu da još uvijek postoji šansa da se igra u Tešnju) splasnula je fudbalska groznica u Tešnju.

Pjesničko veče Seada Korajlića

Svjetski dan poezije 21.mart obilježen je u Centru za kulturu i obrazovanje pjesničkom večeri Seada Korajlića, a u izdanju Centra upravo je objavljena i knjiga njegovih izabranih i novih pjesama Opijum slobode koja je ovom prilikom i predstavjena.

S lijeva: Amir Brka, Suad Livnjak, Sead Korajlić i prof. dr. Enver Kazaz

Priređivač Amir Brka rekao je da je knjigu koncipirao tako što je oko 150 uvrštnih pjesama rasporedio u 8 ciklusa formiranih po tematsko-motivskoj okosnici, a u uvodu knjige napisao je i ovo: “Izjednačuju se u ovoj poeziji lirsko i egzistencijalno ja, a u toj nepretencioznosti i minimalizmu ostvaruje se Korajlićeva poetska autobiografija, pa ova knjiga pred nas iznosi autentičnoga čovjeka u njegovim životnim radostima i lomovima, izloženoga i žrvnju društvenih okolnosti. Na taj se način, još jednom, potvrđuje i činjenica da je poezija najsublimniji izraz ljudskoga bivanja i da ona, tako, spašava čovjekov svijet, uzdižući ga ponad trošnosti i banalnosti. To je prinos slavi pjesništva, jer ona postaje životnom popudbinom pjesnikā kakav je Korajlić, a oni, u tom okusu duše, suputnicima njene vječnosti.”

Korajlićeve pjesme čitali su Suad Livnjak i sam autor, a govorio je te večeri i dr. Enver Kazaz koji je rekao i slijedeće: “Sead Korajlić je najbolji tamo gdje se ispovijedno u njegovoj poeziji udruži sa snimkom društvene stvarnosti, odnosno s nekom vrstom moralne kritike društvenog sistema vrijednosti. Takve pjesme su u svome jezičkom iskazu svježe, precizne, poetski uvjerljive, pa čak i inovativne. U onim pjesmama u kojima iznosi sliku svoga odrastanja i djetinjstva u Zenici – Korajlić je odličan pjesnik socijalnih slika koje se udružuju sa autoironičnim stavom i daju pejsaž radničkog miljea i njegovog kulturnog sistema vrijednosti. Tako se intimno i društveno preklapaju sa koncetriranjem pjesme na porodične odnose ili na portrete iz pjesnikove, tj. dječakove okoline. Pjesničke slike su tu prave male poetski kondenzovane socijalne, odnosno psihološke studije, a svijet odraslih viđen očima djeteta ukazuje se kao moralno deformirana struktura, slična onoj koju je na filmu donio crni talas. Ponajbolje u našoj poeziji socijalnih slika grada i predgrađa socijalističke Jugoslavije, takve pjesme svrstavaju Seada Korajlića među veoma značajne bosanskohercegovačke pjesnike.”

Sead Korajlić rođen je 1948. u Tešnju. Osnovnu školu, kao i srednju tehničku, završio je u Zenici. Od 1972. radio je u privredi, a Tešnju se vratio iz Dervente 1992. godine. Posljednjih 12 radnih godina nalazio se u organima općinske uprave u Tešnju. Njegove tri pjesničke knjige – Predvečerje (2008.), Gravitacija (2010.) i Papirna i potom (2011.) – objavljene su u izdanju Centra za kulturu i obrazovanje Tešanj. Član je Društva pisaca Bosne i Hercegovine.

Održan KICKBOSING CUP BALKAN OPEN 2019

U sportskoj dvorani SRC-a održan je 12. po redu turnir u kickboxu BALKAN OPEN 2019. Na turniru su učestvovale ekipe iz 15 zemalja, njih 87, sa 670 učesnika. Klubovi su došli iz sljedećih zemalja:Austrija, Slovenija, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Makedonija, Bugarska, Crna Gora, Moldavija, Poljska, Rumunija, Izrael, Grčka, Litvanija i Bosna i Hercegovina.

Gosti su bili:Romeo Deša, tehnički direktor Wako Federacije, Vladimir Sitar, predsjednik Balkanske Federacije, Tomislav Bilandžić, predsjednik hrvatskog Kingboxing saveza, predsjednik Kickboxing saveza Bosne i Hercegovine Dragutin Papović. Program otvaranja je vodila dr. Almina Alagić.

Kao gosti bili su i šampioni Salko Zildžić, Dževad Poturak, Pero Gazilj.

Pokrovitelji BALKAN OPENA 2019 su: Općina Tešanj, Ministarstvo civilnih poslova BiH, BH pošte, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Ze-do kantona i Federalno mInistarstvo kulture i sporta.

S lijeva: mr. Suad Huskić, Vladimir Sitar, Romeo Deša, dr. Almina Alagić, Alija Ogrić, za mikrofonom dr. Mesud Ajanović

Zlatni sponzori su: Contesa d.o.o. Tešanj, BK Telecom, Delta Securyti, Abias Tešanj, Inox Ajanović d.o.o., Inter d.o.o., Eurocomerc, Madi d.o.o., Agfa print, Internezzo Kraševo, Dom zdravlja Tešanj, SB elektro Kraševo, Das mobil studio, JUP Rad Tešanj.

Sudilo je 40 sudiija, a glavni sudija je bio Neđo Bratić iz BiH. Supervizor Turnira je bio tehnički direktor Wako Federacije, Romeo Deša.Medijiski polroviterlji su bili TV Hayat, TV Smart i Radio antena .

Na otvaranju prisutnima su se obratili: Alija Ogrić u ime domaćina, a ujedno i podpredsjednik Balkanske Federacije, Vladimir Sitara, Romeo Deša, načelnik mr. Suad Huskić i dr. Mesud Ajanović, koji je i otvorio Turnir u ime Biznis centra Jelah Tešanj, sponzora Turnira.

Sportski prijatelji kojisu radili na promociji Balkan Open 2019:Pero Gazilj Hrvatska, Lejla Duojić KBS Kurte Bihać (na dan Turnira imala rođendan i od slastičarne Haustor dobila tortu), Amadeus Kwiatovski Poljska, Anastazija Petrović Crna Gora, Wasim Jasin Izrael, Salem Mustafa Izrael, Marius Kocean Rumunija, Srđan Matić Srbija, Ivan Dirkačenko Moldavija i Enis Popović, Crna Gora.

(Obzirom da je takmičenje završeno nakon slanja Dnevnike, rezultate tešanjskih kickboksera ću objaviti u sljedećoj sedmici)

Promovisan roman Kemala Ljevakovića Blago blagoslova

U organizaciji JU Opća biblioteka, u medijalnoj sali ove ustanove, održana je promocija romana Kemala Ljevakovića Blago blagoslova. Promotori romana su bili prof.dr. Almir Fatić i Ramiz Brkić, a moderator dr. Almina Alagić.

Do sada je Kemal Ljevaković objavio ukupno devet knjiga od čega su dvije monografske, jedna leksikografska, a ostale su proza i poezija. Blago blagoslova je deseta i prvi roman..

Među prisutnima su bili i Kemalovi gosti iz Zenice, Brčkog, Grubišinog Polja koje je upoznao u Zenici, Beogradu i Novom Sadu na Sajmovima knjige i susretima pjesnika.

S lijeva:dr. Almina Alagić, prof.dr. Almir Fatić, Ramiz Brkić i Kemal Ljevaković

Promocija knjige Kemala Ljevakovića je jedan od sadržaja Tešanjskog proljeća 2019 i bila je veoma dobro posjećena.

U predstavljanju knjige prof.dr. Fatić je između ostalog kazao:

Blago blagoslova je je roman o jednom blagoslovu, odnosno mahali Zlatići u dva vremena:jedno je davno prošlo vrijeme, koje svjedoče legende, artefakti, nekropole stećaka, neispričane kamene priče i žrtvenici, kužna i svatovska groblja, i neznani mezari;i drugo je neko današnje vrijeme, a u stvari je i ono prošlo, kojeg svjedoče ljudi mahale od njenog blagoslova do svojevrsnog bizarnog predskazanja o njenom nestajanju….Poetiziranje proznog teksta ili njegova oliričenost nije samo udjenuta u naslove poglavlja Kemalovog romana, već ono struji ili kip(t)i poput gejzira čitavim romanom. I tu nam seromansijer Ljevaković pomalja (i) kao pjesnik Ljevaković. Drugom riječima, Ljevakovićev poetski doživljaj stvarnosti je intenzivan i inspirativno pretočen u romanesknu prozu.

…Još jedna karakteristika Ljevakovičeva romana je očigledna-stilski postupak i jezička raskoš…”

Kemal Ljevaković je rođen 1948. godine. Završio je Gimnaziju u Tešnju. Višu pedagošku školu završio je u Mostaru, Filološki fakultet u Beogradu..Cijeli radni vijek posvetio je odgoju i obrazovanju mladih.Pjesme i priče su mu objavljivane u književnim časopisima i zbornicima, a za mnoge knjige uradio je lekturu. Dobitnik je niza nagrada za svoja djela.

Uspjeh mladih šahista na Kadetskom i juniorskom prvenstvu Ze-do kantona

Na Kadetskom i juniorskom prvenstvu Ze-do kantona održanom u Zenici 23.3. u Zenici tešanjski mladi šahisti osvojili su dvanaest medalja.

S lijeva: Tarik Skula, Namir Rahić, Ensar Softić, Ahmed Spahić, Hazim Pazara, Nadira Plančić, Safija Ahmić, Emira Omerbašić, Enida Šakota, Madžid Smajić, Danija Karahmet i Kanita Karahmet

U muškoj konkurenciji to su::Ahmed Spahić drugo mjesto kategorija do 14 godina, Hazim Pazara treće mjesto 14 godina, Tarik Skula drugo mjesto 12 godina, Ensar Softić 3 mjesto 18 godina i Madžid Smajić prvo mjesto 8 godina.

U ženskoj konkurenciji:Danija Karahmet drugo mjesto 8 godina, Kanita Karahmet treće mjesto 8 godina, Enida Šakota drugo mjesto 12 godina, Emira Omerbašić prvo mjesto 14 godina, Nadira Plančić treće mjesto 14 godina i Safija Ahmić treće mjesto 16 godina.

(Hvala Samiru Hastiboviću, velikom šahovskom entuzijasti, na dostavljenim podacima i fotografiji.

Ekologija

U nedelju ujutro imao sam priliku da vozim u svojoj ulici iza kamiona za smeće. Skoro u svakoj kanti nalazila se PET ambalaža, a kontejner tu odmah u komšiluku. Međutim ljepši pogled sam imao kada sam imao vožnju do Karadaglija i kada sam vidio veliki broj vreća sa smećem još od krivina na putu za Kiseljak do u samom Kiseljaku Očito je bila akcija, a lektor Mujo kaže da je izviđačka na Kiseljaku pa sam ga zamolio da je on evidentira.

Izviđačka ekološka akcija na lokalitetu Kiseljaka
Kiseljak,23.3.2019.

U povodu Dana šuma i Dana voda,članovi Odreda izviđača “Crni vrh” izveli su tradicionalnu ekološku akciju na uređenju i čišćenju lokaliteta Kiseljaka.
Akcija je podržana od strane Općine Tesanj kao i uvijek do sada/sendviči,sokovi,vrećeza smeće,rukavice../.Na istu akciju odazvalo se i uključilo 36 članova i pet roditelja.
Danas je sakupljeno je devet vreća otpada kao i prethodne sedmice.
Čestitke svim učesnicima akcije na vlastitom doprinosu u očuvanju okoliša Kiseljaka.

Mladi izviđači i planinke-učesnici tradicionalne ekološke akcije na Kiseljaku

Šefket Turalić ima ekološko oko, PET diopotriju i dobar foto aparat. Gdje god da ide, u zemlji i inostranstvu, registruje dobre i loše primjere odnosa ljudi prema okolini. Fotografije šalje na više adresa, a među njima su Načelnik ,direktor Rada, Fuad Šišić i dr. Takva jedna fotografija je snimnjena u Istambulu gdje je postavljno mjesto za odlaganje PET ambalaže u obliku boce. Ideja je stigla, firma Saračević d.o.o. realizirala (na čelu sa direktorm Fuadom Šišićem) poklonila gradu tri primjerk Ovkva tri odlagališta za PET ambalažu postavljena su ispred škole Huso Hodžić, parkiralištu nad Tešanjkom i parkiralištu kod spomen obilježja u Jelahu.

Boca je izazavala interes i ubijeđen sam da će se pojavito donatori i da će svaka škola i sve veće mjesne zajednice dobiti ovakvo mjesto za odlaganje PET ambalaže.

Nova hala i Industijskoj zoni Bukva

U industrijskoj zoni Bukva stavljena je u funkciju nova hala od 2100 m2. Investitor je firma Silk. To je visokoregalno skladište visine skladištenja do 9 m, sa 4000 paletnih mjesta. Ukupna investicija je oko 1 200 000 KM.

Skladište koristi osim Silka firma Koala, a postoji i dovoljno skladišnog prostora za izdavanje.

Stare fotografije

S lijeva:Sakib Zejnilović, Haso Kerić, Smail Handžić Bata, Mehmed Bajraktarević Meho, Nesuh Dizdarević Nesko, Mika Soldat, Smail Terzić Penjak i Ibrahim Bećarević Ibro

Članovi Skupštine i općinsko rukovodstvo na Kiseljaku nakon donošenja historijske odluke o kupivini biblioteke Hmida Dizdra 1988. godine

Čuče s lijeva:Alija Galijašević, Mehmedalija Bjraktarević, Smail Handžić Bata, Suljo Kudić, Salih Sarić i Izudin Ačićehajić

Drugi red:NN,NN, Muhamed Brkić, Ekrem Hundur, de. Lajhov Nikola, Halid Hafizović, Omer Smailbegović, Kasim Salkićević, Rizah Sofić Rizo, Smail Prnjavorac, Ivan Bratić, Mesudbeg Ajanović, Osman Deljkić, NN I Sulejman Hodžić.

Iza Kasima Salkičevića Muhamed Kadušić, ostali nisu identifikovani.

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *