POSJETA MUZEJU RATNOG DJETINJSTVA

Učenici ll razreda naše škole su, u pratnji direktorice prof. Adele Ibraković i razrednika ll razreda prof. Fahre Hadžimehić i prof. Sabahudina Ćemana, u petak 14.05.2019. godine, posjetili Muzej ratnog djetinjstva.

Ideja o osnivanju MRD je proizašla iz procesa nastanka knjige Djetinjstvo u ratu, koja je objavljena 2013. Autor knjge Jasminko Halilović, je 2010. pozvao osobe koje su bile djeca tokom rata u BiH, da mu pošalju svoje kratke odgovore na pitanje: Šta je za tebe djetinjstvo u ratu? Odgovor je dalo preko 1000 osoba. Mnoge su kroz svoje odgovore spomenule i neki predmet ili priložile fotografiju koja ih podsjeća na njihovo ratno djetinjstvo. Tako je Jasminko, da bi sačuvao te neprocjenjive predmete došao na ideju da osnuje MRD. Muzej je otvoren 2017. i do sada je prikupljeno preko 3000 eksponata. Osobe koje su bile djeca tokom rata poklonile su muzeju svoje lične predmete i priče koje ilustruju njihovo iskustvo odrastanja u ratu. Kustosice ovog muzeja su nas povele u obilazak muzeja i pripremile zanimljivu radionicu za naše učenike koji su aktivno sudjelovali.

Nakon obilaska muzeja uslijedio je obilazak osunčanog Sarajeva i veselo druženje u povratku kući. Prelijep i nezaboravan dan u Sarajevu!

Više o Muzeju ratnog djetinjstva možete pronaći na njihovoj Facebook stranici ili na webu.

 

O Gimnazija Musa Cazim Catic