isPIT konferencija

Bolje je poslovati s ljudima koji nešto žele
nego s onima koji su postigli što žele.

nn

Ovih dana je u Tešnju održana PIT (proizovdnja – industrija – tehnologija) konferencija, treća po redu i posljednja u Bosni i Hercegovini ove godine. Ovu konferenciju organizuje kompanija Targer E&C iz Sarajeva koja djeluje i na području općine Tešanj sa svojim konsultantskim uslugama kod jednog broja firmi. Treba istaći da je korisnik usluga ove kompanije i firma MANN+HUMMEL.BA. Iako ima pristup korporativnim znanjima i vještinama ova kompanija je prepoznala interes za usluge koje pruža Targer E&C. Ovo potvrđuje i jedan profesionalan pristup organizaciji ove konferencije.

Primio sam poziv od Targer E&C u augustu mjesecu za sudjelovanjem na ovoj konferenciji, kao učesnik na jednoj od dvije panel-diskusije: Kreativnost i inovativnost u modernom poslovanju te Kako povećati produktivnost i plate u BH proizvodnim kompanijama. Zahvalio sam se i nisam mogao prihvatiti zbog drugih obaveza. Konferencija je, pored prethodne dvije teme imala i niz drugih tematskih predavanja poput: Primjena AI (umjetna inteligencija) rješenja u modernom skladišnom poslovanju i transportu, Da li je Industrija 4.0 moguća bez rješenja za napredno planiranje i terminiranje proizvodnje?, Rješenja i proizvodi za automatizaciju proizvodnje, Digitalna rješenja za poslovanje kompanija, Kako privući i zadržati zaposlene uz pomoć brenda poslodavca, Robotski sistemi te panel-radionice , Industrija 4.0 – kako kreirati kompanije i društvo budućnosti te Logistika – trenutni izazovi i napredna rješenja.

Naravno, ne bih ja ni pisao o ovome da nije isti dan u prostorijama Općine Tešanj održana prezentacija Studije izvodljivosti uspostave Tehnološkog centra u Tešnju. Veoma efektivnu prezentaciju je uradila projektna kompanija ENOVA iz Sarajeva, koja je i izradila Studiju. Inače, Tehnološki centar je jedan od ključnih projekata u Strategiji razvoja općine Tešanj za period 2018-2023 čija vizija je Tešanj, sredina ekološke svijesti, inovativne poduzetnosti i društvene etike postavljena do 2027. godine. Pomenutom strategijom razvoja je predviđeno da ishod ovog projekta 2023. godine bude zastupljena i proizvodnja robota u tešanjskoj privredi, zatim proširenje broja finalnih proizvoda (viši stepen obrade i lokalnih brendova) te globalna mreža kontakata (upravo radi onoga što je put ka Industriji 4., 5. i ko zna kojoj dalje). Posjeta ovoj prezentacija je bila skromna. Od pozvanih 15 privrednih subjekata odazvao se jedan.

Pretpostavljam što je ovo ovako ali pretpostavke nisu dovoljne da bih kazao da znam, i da to iznosim u ovom tekstu. Ali znam da je ovo slabost u ovom projektu. Ključne zainteresovane strane koje imaju veliki ili ključni uticaj na donošenje odluka i koje bi trebalo da imaju i veliki interes da se ovaj projekat realizuje nisu do sada demonstrirale spremnost za brži pristup. Završetkom 2019. godine biće pune dvije godine od kada je Strategija usvojena. Dakle, gledajući vremenski okvir potrošeno će biti 40% ukupno predviđenog vremena za dostizanje gore nevedenih ishoda, a kako stoje stvari nećemo imati ni konačne odluke o osnivanju Tehnološkog centra. A očigledno je da ni javna uprava, ni privrednici sami za sebe nisu to mogli (i ne mogu, bar za sada) sami napraviti. Čuo sam de je bilo dobro, dakle položen je ispit na PIT konferenciji, ali do sada nije položen ispit na zajedničkom lokalnom projektu od velike važnosti. Nadati se da hoće, jer uvijek se nalazio način i kada se činilo da ne ide.

Fuad Šišić

About Fuad Sisic

Komentariši