Čestitka povodom 1. maja – Međunarodnog praznika rada

1. maj
1. maj

Prvi  maj – Međunarodni praznik rada, ove godine dočekujemo u veoma teškim okolnostima. Na pragu smo teške i ozbiljne ekonomske krize, izazvane pandemijom Coronavirusa, koja prijeti da ozbiljno uzdrma ionako krhku ekonomiju naše domovine. Svaka kriza sa sobom donosi nesigurnost i ponovo su se na udaru našli najugroženiji, u ovom slučaju radnici. To podvrđuje veliki broj onih, koji su već sada zbog posljedica krize ostali bez posla.

Sa druge strane svjedočimo da aktualna vlast nema adekvatan odgovor na novonastalu situaciju. Svojim prijedlozima zakonskih riješenja ponovo potvrđuju da je njima u interesu zaštita interesa kapitala, a ne briga za radnike i očuvanje radnih mijesta.

Posebno zabrinjava najava mogućih izmjena Zakona o radu kojim bi poslodavci dobili veće ovlasti na uštrb prava radnika. Ovakvi prijedlozi su za nas u OO  SDP BiH Tešanj neprihvatljivi.

  U ovim teškim vremenima, kroz koja prolazimo, a za koja niko nije siguran koliko će još potrajati, potrebno je da pokažemo maksimalnu ozbiljnost i socijalnu osjetljivost. Vlast mora iskoristiti sve instrumente koji su joj na raspolaganju kako bi umanjila posljedice krize, pomogla očuvanje radnih mijesta, ali i očuvanje digniteta i dostojanstva radnika.

U nadi da će ovo biti posljednji pranik rada koji dočekujemo u ovako sumornim okolnostima u ime OO SDP BiH Tešanj i svoje osobno, svima koji naporno rade i žive od  svog rada želim sretan 1. Maj – Međunarodni praznik rada

                                                                                Predsjednik OO SDP BiH  Tešanj
Senad S. Subašić

O OO SDP Tesanj