Inicijativa za zeleniju i održivu budućnost

Općinski načelnik Suad Huskić i predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) Alisa Grabus potpisali su danas Inicijativu za zeleniju i održivu budućnost koja ima za cilj sadnju 10.000 sadnica na području 15 jedinica lokalne samouprave u 2020. godini.

Sadnice će biti zasađene na dječijim igralištima, šetalištima, izletištima, dvorištima škola, vrtića, bolnica i javnih ustanova, obalama rijeka, industrijskim zonama i drugim lokacijama.

Potpisivanjem Inicijative prihvatili smo prijedlog da u narednih pet godina Općina Tešanj zasadi po minimalno 500 stabala svake godine. To je uostalom bilo i naše opredjeljenje ranije, samo smo ga sada konkretizovali u ovoj Inicijativi sa UNDP-om. Svake godine ćemo na određenim lokacijama saditi ukupno 500 stabala. Nadam se da ćemo se približiti broju novorođenih Tešnjaka tako da bi u budućnosti pokušali taj broj i povećati. Za ovu godinu odabrali smo 12 lokacija, od tih lokacija najveći broj sadnica će biti na Eko oazi Rastoke i krugu deponije Bukva, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Na području općine Tešanj u narednih mjesec dana bit će zasađeno 625 sadnica, od čega je 500 sadnica obezbjedila Općina Tešanj, a preostalih 125 UNDP BiH.

Ovom inicijativom nastoji se odgovoriti na sveprisutniji problem zagađenja vazduha, tla i vode. Aktivnosti poput sadnje drveća mogu imati značajan uticaj ukoliko se poduzimaju redovno i u većem obimu. Drveće sprečava klizišta i eroziju tla, smanjuje rizik od poplava, obogaćuje vazduh, pomaže u borbi protiv klimatskih promjena.

O Press Opcine