DANAS JE DAN ŽALOSTI

Danas, 04.01.2021.godine, Bosna i Hercegovina, Posušje i ožalošćeni roditelji, s bolom i u svečanoj tišini, opraštaju se od svojih “anđela”, tragično stradalih tinejdžera.

Želja mi je bila da roditeljima uputim poruku saučešća i utjehe, ali nikako ne mogu da pronađem prave riječi za takvo što. Nema ih.

Prije tačno osamnaest godina, baš na isti dan, klanjasmo dženazu i ispratismo na Ahiret kćerku mi-Sabinu, i njenih 22 godine mladosti.

I onda taj osjećaj; Cijeli Svijet ti se u trenu okrene naglavačke. Grlo stegne, oči zasuze i zalede, a razum pokušava negdje da pobjegne

Traži mirno utočište, hoće da se u njemu skrije i donekle uspokoji.

Lebdiš u nekom prostoru između stvarnosti i sna. Neopisiva je bol. Shvatam zato ožalošćene posuške roditelje, skrhane od takve boli. Gubitak djeteta jedno je od najtraumatičnijih iskustava koje roditelj može doživjeti. Roditelji prirodno očekuju da će oni umrijeti prije vlastite djece, da će vidjeti kako njihovo dijete odrasta, raduje se, školuje, osamostaljuje se, zasniva svoju obitelj…i živi neki svoj život.

Koliko smo kao društvo nespremni da se suočimo sa smrću djeteta, pokazuje nam i to da ni u jednom jeziku na ovom svijetu, ne postoji riječ kojom se označavaju majke i očeve koji su ostali nakon umrlog djeteta.

Muškarac koji izgubi ženu naziva se udovac, žena koja izgubi muža udovica, djeca koja rano izgube roditelje su siročad.

Roditelji koji izgube dijete ostaju naprosto-roditelji. Majke i očevi.

Nema te riječi, ne postoji sinonim koji će zorno prikazati prazninu koju za sobom ostavi dijete pri odlasku na onaj drugi, bolji svijet.

A kad nemaš riječi onda jednostavno zaćutiš.

Ćutaću tako danas, za onu nevinu mladost Posušja, za moju, za našu – Sabinu, i lagano u tišini pročitati

SLOVO O SMRTI

Zemlja je smrtnim sjemenom posijana
Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja
Smrcu je samo obasjana staza uspona
Od gnijezda do zvijezda… (Mak Dizdar)

Sabini neka je Vječni Rahmet !

“Anđelima iz Posušja” Pokoj duši ! Počivali u miru Božijem !

O Esad Salkicevic

Penzioner! Adresa stanovanja: TEŠANJ

Član SDP BIH duže od 20 godina. Trenutno obnaša funkciju predsjednika Foruma seniora SDP BiH OO SDP BiH Tešanj. Iz te pozicije aktivni je učesnik u radu Općinskog odbora SDP BiH Tešanj, i Predsjedništva Općinske organizacije SDP. Rođen 08.04.1954. godine. Oženjen je i otac je dvije kćerke.

1960. -1968 . godine pohađa Osnovnu školu „Nikola Matković-Kolja“ u Tešanjci.

1968. -1972. godine pohađa Srednju mašinsku tehničku školu (SMTŠ) u Doboju, kao VIII generacija.

Po završetku školovanja zapošljava se u Tvornici „Pobjeda“ Tešanj, slijedom reorganizacija - RO „Pobjeda“, te u OOUR-u Fabrika filtera, onda „Unico filter“ da bi u penziju otišao iz MANN+HUMMEL BA s pozicije planera Prodaje. Tokom navedenog radnog angažmana još je obavljao radne zadatke: konstruktora vp, tehnologa, terminera, glavnog planera proizvodnje u Operativnoj pripremi proizvodnje.

U borbi za radnička prava učestvuje u radu Radničkih savjeta u fabrici, a potom se aktivno i Sindikalno angažuje, da bi naposljetku u dva mandata obnašao funkciju predsjednika Sindikalne organizacije UNICO FILTER, odnosno MANN+HUMMEL, a također i člana Glavnog odbora KO SM Ze-Do kantona, te u jednom mandatu i Glavnog odbora Sindikata metalaca BiH.

U periodu 1970. do 1991. aktivan sportista i sportski radnik. Igrao za NK „Pobjeda“ Tešanjka i TOŠK-Tešanj. U dva navrata je član Izvršnog odbora NK TOŠK, te predsjednik Izvršnog odbora NK „Pobeda“, a poslije toga i Skupštine NK “Pobjeda“ Dolaskom „demokratske vlasti“, uvidjevši besmisao sportskog angažovanja mimo vladajuće strukture-apstinira od toga.

Pripadnik je TO i Armije BiH od maja 1992. do Dejtonskog sporazuma!

Izvjesno vrijeme u nedavnoj prošlosti ispred SDP BiH bio je predsjednik Savjeta MZ Tešanj, ali je zbog bolesti odstupio.

Najveće zadovoljstvo mu predstavlja humani rad: pomaganje drugim u nevolji. Bio je i član Skupštine Dječije ambasade Relaksiraju ga djeca, dječija radoznalost, neiskvarena dječija mašta i njihovo neiskvareno poimanje svijeta. I dobra knjiga.

I za kraj: BAŠTINIK JE ANTIFAŠISTIČKE TRADICIJE NOR-a I POŠTOVALAC LIKA I DIJELA VELIKANA JOSIPA BROZA TITA!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *