Elektronski sistem za izdavanje građevinskih e-dozvola

Općina Tešanj je jedna od pet općina u BiH koja je uključena u USAID-ov projekat E-uprave u Bosni i Hercegovini. Projekat je pokrenut u aprilu 2020. godine te se sastoji od nekoliko aktivnosti, a jedna od njih je automatiziranje procesa javne uprave kreiranjem elektronskog sistema za izdavanje građevinskih e-dozvola u odabranim općinama.

S tim u vezi, članovi tima USAID-ovog Projekta E-uprave u proteklom periodu vršili su analizu podataka i upoznavanje sa procedurama izdavanja odobrenja za izgradnju objekata a na osnovu prikupljenih podataka i njihove analize izrađen je prijedlog novih procedura i procesa. Krajem januara prijedlozi su prezentovani Općinskom načelniku i menadžment timu Općine Tešanj.

S obzirom da su trenutno u toku aktivnosti koje se tiču analize pravnog okvira, Općinski radni tim je održao nekoliko online sastanaka sa projektnim timom, a u periodu od 08.02.2022.godine do 09.02.2022.godine održana je radionica kojoj su, pored općinskog radnog tima, prisustvovali i radni timovi iz Federalnog ministarstva za prostorno uređenje kao i Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK.

Na radionici se aktivno učestvovalo u analizama propisa iz oblasti prostornog planiranja i građenja kako bi se pripremila adekvatna osnova za izmjenu istih, kao i potreba za eventualno donošenje određenih uredbi i pravilnika, a sve u svrhu ostvarivanja uslova za implementaciju elektronskog sistema za izdavanje e-dozvola u oblasti građenja.

O Press Opcine