Dvije Nadine na putu za Olimpijske norme

Danas je u kabinetu općinskog načelnika upriličen prijem za dvije perspektivne sportistkinje sa područja općine Tešanj i to dvije Nadine, Omerbašić i Mehmedović. Obje su osvojile brojna priznanja na različitim takmičenjima. Prema sadašnjim rezultatima blizu su ispunjavanju normi za olimpijska takmičenja, konkretno Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Načelnik Suad Huskić je naglasio da je Općina Tešanj uvijek pružala podršku klubovima i sportistima sa prostora naše općine. „Posebno nas raduju ovakvi rezultati i želimo biti dalja podrška uspjehu ovih vrijednih sportistkinje. Bili bismo sretni da obje Nadine predstavljaju Bosnu i Hercegovinu na narednim Olimpijskim igrama 2024. godine u Parizu.“

U nastavku dajemo kratak pregled biografija Nadine Omerbašić i Nadine Mehmedović:

Nadina Mehmedović, članica kluba “Taekwondo Akademija Tešanj”, rođena je 2004. godine. Tri godine je članica Nacionalnog kadetskog tima i tri godine juniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Proglašavana je sportskom nadom, te najuspješnijom juniorkom Općine Tešanj i Zeničko-Dobojskog kantona u konkurenciji svih sportova tri godine za redom. U 2021. godini proglašena je najuspješnijom juniorkom Bosne i Hercegovine u konkurenciji svih sportova, te ušla među dvije najuspješnije sportistkinje Olimpijskog komiteta BiH. Prošlu godinu završila je na drugom mjestu Svjetske juniorske rang liste najboljih takmičarki Svijeta u Taekwondou. Početkom 2022. godine Nadina Mehmedović nastupa u seniorskim kategorijama, te priprema bodove na seniorskoj Svjetskoj rang listi, kao i za Olimpijsku normu tj. kvalifikacije za Olimpijske igre Paris 2024 godine.

Nadina Omerbašić je rođena 2002. godine. Streljaštvom se bavi od osnovne škole, a intenzivnije kao član Streljačkog kluba Tešanj od 2016 godine. Najbolji rezultati do sada su titula državnog prvaka 2019. godine, uz postignuti državni rekord finala 243,3 kruga. Ovaj rezultat je još uvijek juniorski rekord finala BiH. Član je reprezentacije Bosne i Hercegovine i učestvuje na ISSF World kupovima. Bila je učesnica Evropskog prvenstva 2021. godine, a u 2022. godini kao član reprezentacije BiH učestvovala na ISSF WORL CUP Slovenija, gdje je osvojila 31. mjesto sa novim ličnim rekordom od 624,3 kruga i ujedno postavila novi juniorski rekord BiH. Trenutno je na 51. mjestu ISSF svjetske rang liste. Kao člana reprezentacije u 2022. godini očekuju je nastupi na Evropskom prvenstvu u Norveškoj i Mediteranskim igrama u Alžiru.

O Press Opcine