Sjedinjene Američke Države finansiraju posljednji projekt deminiranja u Tešnju

Nakon završetka projekta deminiranja minski sumnjivog područja Oraš Planje u općini Tešanj kojeg je također finansirala Vlada SAD-a 2021., donator je izdvojio sredstva za oslobađanje posljednje minski sumnjive površine ukupne veličine 2.142.000 m2, čime će ova općina postati slobodna od uticaja mina. Ovo je istorijski cilj za samu općinu, ali i za Zeničko-dobojski kanton, jer Tešanj time postaje prva općina u kantonu koja će zauvijek riješiti problem minske zagađenosti. Nosilac projekta je ITF Enhancing Human Security.

Obilježavajući 4. april- Međunarodni dan borbe protiv mina, želimo odati počast svima koji su uključeni u protivminsko djelovanje diljem svijeta, jer je uklanjanje mina značajno zbog mnogih ključnih razloga. Osim što se spašavaju nebrojeni životi ljudi, uklanjanjem mina oslobađa se zemljište neophodno za poljoprivredu i sveukupni razvoj zajednica. Veliki napredak za svaku općinu je upravo aktivnost kojom se rješava problem mina na cijeloj svojoj teritoriji.

Općina Tešanj jedna je od najperspektivnijih i ekonomski najrazvijenijih općina. Sjedište je brojnih privrednih subjekata, koji svoje proizvode plasiraju na svim kontinentima, u preko 70 zemalja svijeta. Poznata je kao primjer dobre ekonomske prakse, kao administrativno središte, ali i centar vrijednih, poduzetnih ljudi. Načelnik općine Tešanj Suad Huskić naglasio je: “Općina Tešanj je gusto naseljena općina koja ima snažan privredni rast. Sigurnost ljudi nam je na prvom mjestu, pa i sigurnost od mina. Upravo zbog toga, radujemo se što je donator – Sjedinjene Američke Države, zainteresovan da nam pomognu u rješavanju problema mina. Izražavamo iskrenu i duboku zahvalnost vladi SAD što su odvojili finansijska sredstva kojima će se ovaj problem u našoj općini zauvijek riješiti.”

Nosilac projekta je humanitarna i neprofitna organizacija ITF Enhancing Human Security, koja se bavi humanitarnim deminiranjem, uklanjanjem eksplozivnih ostataka rata i pomoći žrtvama mina u BiH, regionu i svijetu već preko 20 godina. Radove na deminiranju na projektu oslobađanja minski-sumnjive površine provodit će Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini-MDDC.

 

O Press Opcine