Subota

.Jučer je istorija, sutra je misterija, a danas je dar.
Ugodan dan!

nn

Subota, 17. decembra 2022. godine.

Sjednica Glavnog odbora SDA, 12 zaključaka. U deset zaključaka Glavni odbor SDA BiH pozdravlja, poziva, konstatuje, smatra, naglašava, očekuje, traži. U dva zaključka: zadužuje sve zastupnike i zvaničnike SDA, da kroz djelovanje u parlamentima i u javnosti, bez obzira na eventualne pritiske koji mogu uslijediti, iskoriste sve raspoložive mehanizme da se suprotstave i zaustave procese i projekte koji su štetni za interese države Bosne i Hercegovine i bošnjačkog naroda, te zadužuje Predsjedništvo SDA da nakon detaljne analize izbornih rezultata usvoji kriterije i na osnovu tih kriterija utvrdi potrebne mjere s ciljem poboljšanja stanja u pojedinim općinskim/gradskim organizacijama. Interesantno: drugim riječima Glavni odbor SDA BiH i prije analize smatra da nema nikakve odgovornosti rukovodstva ili da je rukovodstvo u posljednje tri godine (mandat Glavnog odbora) bezgriješno. Čak ni u drugom safu (kantonalni i regionalni odbori) nema griješnika. Tek na trećem nivou ima u pojedinim općinskim/gradskim organizacijama prostora da se stvari popravljaju.

Isti dan, sjednica Glavnog odbora NiP-a, šest zaključaka. Nema nijedne riječi ni više ni manje od onog što smo već čuli od g-dina Konakovića u javnoj komunikaciji prije sjednice Glavnog odbora NiP-a. Glavni odbor NiP-a nije smatrao da bar zaključcima konstatuje da u novi koalicioni sporazum na nivou države Bosne i Hercegovine treba uključiti neupitno priznavanje bosanskog jezika od strane SNSD-a i Milorada Dodika na području Republike Srpske, potpisivanje Sporazuma države BiH i Islamske zajednice BiH (čime bi potvrdili pravo na neizmjernu kritiku SDA) te NATO put Bosne i Hercegovine bar u definiciji programa saradnje kako su to SDA i DF 2019. godine potpisale sa istim partnerima. Ili su podlegli ambijentu i priči lidera (a to je već sve viđeno u SDA a i u drugim strankama).

Isti dan, Milorad Dodik je bio gost na na Kongresu Socijalističke partije Srbije (osnovane 16. jula 1990. godine, osnivač i prvi predsjednik: Slobodan Milošević) i poručio (kako prenosi RTRS): “Da kao takvi ostanemo svi zajedno okupljeni oko Srbije kao matične države i Republike Srpske kao države srpskog naroda na prostoru BiH”. Ovakva antiustavna poruka nije bila predmet zaključaka glavnih odbora SDA i NiP. Stari partner SDA i novi partner NiP, tek nakon što je išao iz čvrstog nerazumljivog zagrljaja Nermina Nikšića i visinskog pozdrava Elmedina Konakovića sa potpisanog optimističnog sporazuma o program rada institicija BiH u naredne četiri godine (prema interpretaciji “osmorke”) i to iz institucija nezavisne i suverene države Bosne i Hercegovine (države Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih) gdje je sporazum potpisan, otišao je na kongres stranke Slobodana Miloševića gdje je Bosnu i Hercegovinu pomenuo kao prostor a jedan od njenih entiteta dražavom jednog od tri naroda.

Isti dan, obnovljene barikade na sjeveru Kosova.

Isti dan, član Predsjedništva BiH g-din Denis Bećirović se sastao sa Majkama Srebrenice i s predsjednikom žrtava genocida g-dinom Muratom Tahirović. Dan poslije, g-din Bećirović se oglasio povodom ranije zajednički donesenih zakonskih obaveza NATO puta Bosne i Hercegovine ne polemišući sa stranačkim prepucavanjima.

Isti dan, visoki predstavnik u BiH g-din Christian Schmidt, družio se na adventu u općini Kiseljak sa Mladenom Mišurićem, općinskim načelnikom i radovao bronzi fudbalske reprezentacije Hrvatske na svjetskom prvenstvu u Kataru. A selektor Maroka Walid Regragui, reprezentacije koja je bila pozitivno iznenađenje na svjetskom prvenstvu (koju je pripremao i vodio prije toga Vahid Halilhodžić), nakon poraza od Hrvatske je sa saigračima nešto prigovarao sucima ali na pitanje novinara je odgovorio: “Kada gubite uvijek ste razočarani. Mislim da moramo pokazati poštovanje za suca, ono što nam je nedostajalo su druge stvari, naš marokanski način nije da poraz pripisujemo sucu. Čestitali smo Hrvatskoj jer smo zasluženo izgubili.”

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *