Sana san sanja

“Kako se sanja, tako se i živi.”

Victor Hugo

 

Skoro tri desetljeća u Bosni i Hercegovini nisu bila dovoljna da se zablude priznaju (makar prećutno) i da se u krivi put pogleda otvorenih očiju. Na kraju 20-og i početku 21-og stoljeća u Bosni i Hercegovini dokazuju da se zločini (ma kakvi bili) mogu društveno opravdati, da zločinci mogu svoje kazne odslužiti i nastaviti društveni angažman tamo gdje su zaustavljeni te da je to sasvim logično. Možda i jeste logično iz ugla istomišljenika zločinaca ali nije logično i nije normalno za normalne ljude iz prostog razloga što to nikada prije nije bilo normalno.

No logika je opasna alatka ako se na taj način koristi s pozicije vlasti. Doduše, nije to nešto novo što se pojavilo u stavovima jedne ministrice nametnute Šmitove vlasti u FBiH. Novo je to što do sada, bar s pozicije te vlasti – Vlade FBiH, nije bilo takvih direktnih, otvorenih i promotivnih poruka rehabilitacije ratnih zločinaca. I to dolazi s pozicije resora obrazovanja. Istina, Premijer Vlade FBiH se izvinio građanima zbog izjave ministrice i na sjednici vlade priznao gospođi ministarki pravo na drugačije mišljenje. Dakle, dobili smo demokratsku vladu iako je malo onih koji u to vjeruju. Premijer se ne slaže s gospođom ministarkom ali mu i ne smeta da u sastavu vlade na čijem je čelu sjedi osoba koja javno afirmiše rehabilitaciju presuđenih ratnih zličinaca.

U isto vrijeme, jedan od ključnih partnera „Trojke“ zabavlja široke narodne mase o kriminalnoj strukturi prethodne vlasti (SDA) čiji je dugogodišnji član i visoki javni funkcioner sam bio. I opet je isti logički problem! Logično bi bilo da novouspostavljena vlast brine o svom integritetu, o etici svog društvenog djelovanja, o demonstraciji drugačijeg, poštenijeg, etičnijeg, efikasnijeg pristupa ili kako su pola godine uvjeravali jednog novog timskog, saradničkog, proevropskog djelovanja. A ne da nas o tome uvjeravaju pričom umjesto djelovanjem. Ili kako je to napisala Jasmila Žbanić 13.05.2023. godine na svom profilu: Nova vlast nam je postavila ministra kulture glavnog grada BiH koji je zlostavljač, na federalnom nivou ministricu kulture koja rehabilituje ratne zločince, a osuđenog kriminalca za direktora Instituta za intelektualno vlasništo (vrlo važnu državnu instituciju od koje zavise elementi kulture). Ovo znači da se nova vlast opredijelila za društvo koje će biti siledžijsko, zločinačko i kriminalno što najbolje ilustruje ovaj primjer ključnih pozicija za kulturu. Čestitam Trojka! Jesu ovo promjene koje ste najavili? Biće zaista radikalne ali u najgorem mogućem smislu. Pucali ste nam u glavu.

S druge strane, oni koji vlast više nisu trebali bi se bar kratkoročno primarno baviti sobom, svojim propustima, svojom popravkom kako bi pokazali spremnost na sopstvenu rehabilitaciju, na obnovu sopstvene etike i snage te generisanje novih odnosa društvene saradnje kao i zakonskih rješenja kroz parlamentarno djelovanje. Vikati na one koji su preuzeli vlast po svaku cijenu sada je besmisleno kao vikati na pijana čovjeka što je pijan.

Sanja ružan san sanja koji joj izgleda lijepo. Sanja ružan san sanja o punoj rehabilitaciji presuđenih ratnih zločinaca. A oni koji su protiv tog ružnog i tužnog sna, oni koji su apsolutno protiv rehabilitacije presuđenih ratnih zločinaca nisu u stanju da sarađuju. Oni su međusobno beskompromisni konkurenti i protivnici za trećinu vlasti u kojoj su sjedili ili sjede sa onima koji neskriveno njeguju nasljeđe i politiku presuđenih ratnih zločinaca. Je li to logično? Svako normalan zna da nije. Zato je logično pitanje jesu li normalni oni koji se međusobno beskompromisno bore i napadaju za trećinu nečega što nije cjelina?

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *