Obavijest o Zbrinjavanju pasa lutalica i vlasničkih pasa

Poštovani građani općine Tešanj,

Obavještavamo vas da je na teritoriji naše Općine u posljednje vrijeme primijećen znatan porast broja pasa lutalica i napuštenih pasa. Ova situacija zahtijeva hitno i odgovorno djelovanje kako bismo zaštitili životinje, ali i osigurali sigurnost i dobrobit naše zajednice.

U skladu s važećim zakonima, poput Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, Zakona o lovstvu i Zakona o stočarstvu, te prema Odluci o komunalnom redu i sanitarnom minimumu i Odluci o javnom redu i miru, poduzimat ćemo pojačane aktivnosti s ciljem suzbijanja ovog problema. To uključuje strogu kontrolu vlasničkih pasa kako bismo provjerili jesu li registrovani, vakcinisani i čipovani. Također, poduzet ćemo napore na zbrinjavanju pasa lutalica s javnih površina te uklanjanju i zbrinjavanju pasa iz lovišta u saradnji sa lovačkim društvima.

U sprovođenju ovih aktivnosti bit će angažirani stručnjaci i ovlašteni predstavnici. Radnici Azila za pse (Udruženje “FOR-TE” Tešanj) bit će zaduženi za područja urbanog i industrijskog značaja, kao i oko svih javnih ustanova. Članovi Lovačkog društva “Kiseljak” Tešanj bit će angažirani u lovištu kako bi zajedno osigurali sigurnost i očuvali divljač. Službenici Policijske stanice Tešanj, komunalni inspektor i službenici Službe za finansije, privredu, komunalne i inspekcijske poslove pružit će podršku u ovim akcijama.

Pozivamo sve građane da aktivno sudjeluju u ovom procesu i pruže punu suradnju prilikom provođenja navedenih aktivnosti. Samo zajedničkim naporima možemo riješiti ovaj problem i osigurati bolju budućnost za sve nas.

Naglašavamo važnost odgovornog vlasništva nad ljubimcima, što uključuje redovno cijepljenje, čipovanje i registraciju pasa. Također, apeliramo na sve građane da ne napuštaju svoje životinje te da, ukoliko žele usvojiti psa, to čine preko ovlaštenih organizacija i azila.

Vaša podrška u ovim aktivnostima bit će ključna za postizanje uspjeha. Neka naše djelovanje bude odraz brige za životinje, ali i znak naše odgovornosti prema zajednici u kojoj živimo.

Zahvaljujemo na razumijevanju i suradnji.

S poštovanjem,

Općina Tešanj

O Press Opcine