I oni su budućnost Tešnja: Mubina i Hamdo Solo – mladi bračni par, zlatni studenti, oboje hafizi Kur’ana Časnog

Mubina Suljić Solo i Hamdo Solo su mladi bračni par. Upoznali su se na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu i zajedno studirali. Oboje su izučili i položili Hifz Časnog Kur’ana, i oboje su završili Fakultet sa najvišim ocjenama, i to Mubina sa prosjekom ocjena 10.00, a Hamdo sa nešto malo ispod 10. Njihovi uspjesi bili su povod za razgovor sa Općinskim načelnikom Suadom Huskićem, a u okviru Projekta “I oni su budućnost Tešnja”.

Hamdo je 2000. godište, iz Tešnja je, tj. Piljužića. Završio je Behram-begovu medresu u Tuzli, a potom i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Hifz Časnog Kur’ana položio je 2017. godine. U toku visokoškolskog obrazovanja učestvovao je na brojnim međunarodnim takmičenjima, u Zagrebu 2021. i 2022. godine i u Novom Pazaru 2021. godine.

Mubina je rođena u Sarajevu 2000. godine. Završila je Gazi Husrev-begovu medresu, a potom i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu ove godine. Hifz Časnog Kur’ana položila je 2019. godine.

“Slušali smo naše prijatelje koji su stupili u brak a koji su bili naša generacija kako im je nakon što su se vjenčali postalo lakše. Mi smo se pitali kako lakše ako morate učiti, pa još i zarađivati za porodicu. Nakon što smo se vjenčali, odmah sam dobio posao, i postao sam honorarni imam u jednom džematu na Vratniku u Sarajevu. Džematlije mi govore da sam bolji efendija zato što imam ovako dobru, jaku i sposobnu suprugu”, objašnjava na početku razgovora Hamdo.

Stupanje u brak pomoglo im je da ostvare još bolje rezultate. Od oktobra nastavljaju sa magistarskim studijima.

Mubina i Hamdo, osim što su odlični studenti i hafizi, pa još i u braku, nalaze vremena da budu i društveno aktivni, i da sudjeluju u različitim projektima u radu sa mladima i općenito sa drugim ljudima sa cilljem da svijet oko nas bude bolji. Hamdo kaže da im je ovo dodatno iskustvo, “kao da smo završili još jedan fakultet”.

Ako želimo uspjeh, prije toga moramo kazati jedno veliko NE, svim tim prohtjevima koji uzimaju pažnju i vrijeme. Potreban je iskren nijet i da uradimo ono što je do nas, kaže Hamdo, a Mubina dodaje da smo mi narod koji je dosta pasivan i kažemo ono što je sudbina to će me pogoditi, a ona bi još dodala da čovjek snuje a Allah dž.š. određuje. “Moramo sanjati i koračati sa nekim ciljem, a ako nam bude suđeno to ćemo i postići”.

Imali su podršku i stipendije tokom školovanja, prije svega roditelja, matičnih Općina, Fakulteta, ali i drugih ljudi i organizacija, svi oni su prepoznali kod njih dvoje čestitost i inspiraciju da ih podržavaju u njihovom nastojanju da steknu što više znanja. “Jednostavno je biti prosječan, ali ako hoćeš da zablistaš trebaš se potruditi”, ističe Mubina.

“Nadam se da će iz vašeg primjera dosta mladih u Tešnju a i šire u Bosni i Hercegovini moći nešto naučiti, i da će biti motivisani da slijede vaše primjere u bilo kojoj oblasti. Vrlo nam je važno da mladi budu posvećeni onom što rade. Da li će to biti islamske nauke, Hifz, kultura, sport, tehničke, pravne ili ekonomske nauke, važno je da na kraju steknu znanja koja će im omogućiti da uređuju prilike oko sebe, i da oni budu budućnost Tešnja i Bosne i Hercegovine. Ponosan sam što ste neko ko će na izvjestan način u daljem životu i radu predstavljati i naš Tešanj”, istakao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Projektom “I oni su budućnost Tešnja” Općina predstavlja mlade i uspješne ljude. Cilj je promovirati kako njihova profesionalna i životna postignuća tako i univerzalne vrijednosti. Projektom se želi pokazati da Tešanj kao lokalna zajednica ima svijetlu budućnost u kojem itekako ima mjesta i za mlade i uspješne ljude koji grade jedno društvo u kojem uspjeh nije nikakvo ‘čudo’, već pravilo i normalna stvar do koje se dolazi znanjem i zalaganjem.

O Press Opcine