Obilježen 4. april – Dan otpora fašizmu

Povodom općinskog praznika 4. aprila – Dana otpora općine Tešanj fašizmu, položeno je cvijeće na Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima u Tešnju. Cvijeće su u ime Općine Tešanj položili predsjedavajući Općinskog vijeća i Općinski načelnik, zastupnik u Skupštini ZDK Alija Ogrić, predstavnici boračkih organizacija, Odred izviđača Crni vrh, OO Naprijed, OO Stranka za BiH, OO SDA, OO Naša stranka, OO SDP, Udruženje antifašista Josip Broz Tito i Udruženje privrednika Biznis centar Jelah, Tešanj.

Prema programu obilježavanja 4. aprila, tokom dana položeno je cvijeće u Jelahu i Tešanjci, na bistu narodnog heroja Huse Hodžića i Partizanskom groblju u Tešnju. U Centru za kulturu i obrazovanje upriličena je tribina: Antifašizam kao faktor opstanka BiH, gost dr. Amir Kliko.

Inače, prema odluci Općinskog vijeća 4. april – Dan otpora fašizmu se obilježava kao sjećanje na početke otpora agresiji na BiH 1992-1995. i sve značajnije događaje u ovom periodu, ali i iz ranije historije vezane za otpor ovog kraja fašizmu.

O Press Opcine