Safer Grbić: Slovo o liderstvu volontera

Možda Alice Sandstrom koja je izjavila da „volonteri glade hrapava mjesta naših zajednica“ ne bi mogla reći za Bosnu i Hercegovinu da nema „hrapavih“ zajednica, ali bi svakako mogla kazati da ih nema ko „gladiti“. Volonterstvo predstavlja jedan od osnova građanskog društva afirmirajući ono najplemenitije u čovjeku – pecifizam, slobodu, jednake mogućnosti, sigurnost i pravdu za sve ljude.Mnogo javnih ustanova, institucija, organizacija, udruženja i neformalnih grupa u Bosni i Hercegovini se često upita „zašto je teško pronaći volontera?“ Mislim da odgovor leži u ključnoj stvari – mladi!

Situacija u kojoj su mladi društveno neaktivni, politički neopredjeljeni I tržišno neosvijšteni predstavlja neliderstvo mladih što dovodi državu Bosnu I Hercegovinu u kriznu situaciju koja se pasivnim položajem mladih ne možemo se promijeniti.

Proces osnivanja nevladinih organizacija je veoma složen proces u Bosni I Hercegovini,ali ono što je komplikovano jeste uspostavljanje sistema rada unutar nevladine organizacije koji se treba zasnivati isključivo na volontersom radu budući da je nevladin sektor uglavnom ne profitabilan.
Ono što svakako zadaje velike problem nevladinom sektoru jest nezainteresovanost mladih za aktivno učešće mladih u procesima lokalne zajednice. Kada bi se volonterski rad naplaćivao relativno mali procenat mladih bi se “zainteresovao” za procese unutar lokalne zajedice što opet ne podrazumijeva aktivno učešće mladih u lokanoj zajednici. Ovaj problem sa mladima je postojao do trenutka kada poslodavci lokalnih zajednica nisu zatražili radno iskustvo što je izazvalo masovno traženje volonterskih mjesta unutar nevladinih organizacija,ali I javnih službi.

Danas, nakon zavšenog srednjoškolskog ili fakultetskog obrazovanja svi mladi žele stalno zaposlenje, zdravstveno I penziono osiguranje, redovne I visoke plaće,ali kada shvate da nisu u stanju niti aplicirati na javni konkurs koji u najčešćem slučaju traži radno iskustvo obično krive Bosnu I Hercegovinu. U slučaju da I dobiju posao njihovo neliderstvo, nedostatak prakse i nedostatak volonterskih sati će ih dovesti u situaciju da ostanu bez posla kada će ponovo za lični neuspjeh I nezainteresovanost kriviti Bosnu I Hercegovinu.

Mislim da je pravi primjer za aktiviranje mladih u lokalnim zajednicama udruženje Kult – Sarajevo koje se bavi uključivanjem mladih u procese donošenja odluka u društvu, te podizanjem svijesti mladih za potrebom uključivanja mladih u rješavanje problema društvene zajednice. Mnogo je mladih u društvu koji imaju odbojnost prema politici, ali kada se priključe nevladinoj organizaciji kao što je Kult gdje kroz neformalno obrazovane stvore novu predstavu o omladinskoj politici sa velikim entuzijazmom postaju omladinski lideri u lokalnoj zajednici, te cijelo slobodno vrijeme pretvore u volonterske sate kako bi doprinijeli poboljšanju kvalitete života svojih sugrađana. Mislim da omladinskim liderstvom mnogo mladih će za prestati kriviti Bosnu I Hercegovinu za problem koje su oni direktno izazvali, mnogo će više mladih postati društevno aktivno što će automatski povećati broj volontera I volonterskih sati, te doprinijeti ,kao što kaže M.Snyder “da pobjegnu od negativnih osjećaja krivice ili usamljensoti”.

Volonterstvo je navika srca I građanska vrlina. Riječ je o aktivnosti duboko ukorijenjenoj u ljudskom duhu, sa dalekosežnim društvenim I kulturološkim učinkom. Slušanje drugih, briga o potrebama drugih I zadovoljavanje tih potreba dokazuje najveću ljudsku motivaciju što se postiže volontiranjem.

Mislim da bi svi mladi trebali volontirati u svojoj lokalnoj zajednici zbog lične I društvene korisiti, te unaprijeđenju Bosne I Hercegovine što je zajednička korist svih građana Bosne I Hercegovine.

O Tesanj Net