Safer Grbić: Slovo o vlasti demokratskoj

Vlast je institucionalna moć zasnovana na konstruisanju vlasti koja ima za sobom autoritet, a koji proizilazi iz volje građana ili društvene organizacije. U procesima uspostave vlasti važnu ulogu igra društvena zajednica koja u demokratskom društvu bira svoje predstavnike vlasti sa ciljem formiranja procesa odlučivanja unutar društvene zajdenice. Kroz historiju društva vlasti su se periodično mijenjale, od društvenih zajednica bez sistema vlasti do aposlutisitčkih oblika vladavine.

Svjedoci smo današnjeg političkog sistema koji je obilježio same početke Bosne I Hercegovine što predstavlja veoma zdrave temelje jedne države. Da Bosna I Hercegovina ima zdrave temelje ukazuje Winston Churchill I svojom izjavom da “demokratija je najlošija forma države ako izuzmemo sve ostale.”

U slučajevima osnivanja društvene zajednice javlja se između ostalih i potreba za nekim oblikom procesa odlučivanja. Proces odlučivanja je prirodni proces koji uzrokuje uspostavu vlasti u društevnoj zajednici. Ukoliko se unutar društvene zajednice ne uspostavi vlast doći će do brojnih problema, svađa, pitanja imovine ili posjeda i ugrožavanja društevnih pravila. U slučaju da konflikt vodi u nasilje onda je sigurnost društvene zajednice narušena. Kako bi se riješili konflikti uspostava vlasti u društvenoj zajednici je neizbježna, a može se može definirati uspostavom niza institucija sa ovlaštenjem za riješavanje konflikta koji nisu u skladu sa demokratijom u cilju donošenja odgovarajućih odluka o svim procesima društvene zajednice,a koji se tiču iste.

Kulminacija diplomatije koju je započeo Richard Holbrooke u Bosni I Herecegovini izazvala je dijeljenje Bosne I Hercegovine na segmente koji su odgovarali Izetbegoviću, Miloševiću I Tuđmanu – tadašnjim predstavnicima vlasti izabranim od strane društvene zajdenice.

Potpisom Deytonskog sporazuma došlo je do uzhićenog formiranja vlasti kako bi se okončao rat I uspostavio proces odlučivanja. Bosna i Hercegovina je po svom državnom uređenju jedinstvena u svijetu. Njeno uređenje je republičkog karatera, iako Bosna I Heregovina ne funkcioniše niti se definiše kao republika zbog složenosti jedinica na koje se dijeli (entiteti i kantoni). Današnja društvena zajednica Bosne I Hercegovine je sklona komentarima da vlast nije dobro organizovana, ali činjenica da vlast Bosne I Hercegovine po Holbrookovom šablonu već petnaest godina održava Bosnu I Hercegovinu koja je po svome državnom uređenju jedinstvenom na u svijetu – ukazuje na to da vlast u Bosni I Hercegovini funkcioniše.

Tri nova predsjednika izabrana od strane građana Bosne i Hercegovine imaju zadatak da Bosnu i Hercegovinu približe Europskoj uniji u godini koja dolazi onoliko koliko im političke pozicije dozvoljavaju (kao i uvijek do sada). Vjerujem da će političkom angažmanu konačno predložiti izmjenu i dopunu Ustava kako bi Bosna i Hercegovina upotpunila svoj demokratski sistem te omogućila funkcionisanje Bosne i Hercegovine na demokratičniji način. Izmjenom i dopunom Ustava dogodila bi se stabilizacija vlasti Bosne i Hercegovine što dovodi do procesa odlučivanja koji je povoljan za sve građane.

Želim da vlast Bosne i Hercegovine nastavi raditi za dobrobit svih njenih građana u skladu sa demokratskim sistemom, kao što je radila i do sada u situacijama kada su to okolnosti dozvoljavale.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *