Safer Grbić: Slovo o komunikaciji

Odgoj i odgojno djelovanje ne može biti ostvareno niti upotpunjeno, ako ne postoji interakcija u međusobnoj komunikaciji. Uspješnost odgoja će ponajviše ovisiti o kvalitetnoj interakciji i stupnju interakcijske povezanosti u komunikaciji. Kakva je komunikacija između političkih predstavnika pojedinih stranaka Bosne i Hercegovine govori dosije „koalicija 2011“ što utiče na „odgoj“ građana Bosne i Hercegovine. O stupnju odgojenosti građana Bosne i Hercegovine mislim da je uzaludno pričati, budući da nakon liberalizacije bezviznog režima mnoge političke stranke unutar Europske unije imaju „bosniafobiju.“ Naravno, mnogi će prokomentarisati da se radi o neznalicama,ali trebamo biti svjesni da „neznalice“ kroje našu budućnost.

Možda političar koji je počeo svoju karijeru u stranci Ante Markovića, a danas od Republike Srpske pravi Atlantidu, nije odgojen pa ne zna uspostaviti zdravu komunikaciju.
Možda ovaj politički predstavnik ne zna održati politički govor bez prostih riječi koje se više ne izgovaraju niti kod malograđanske klase.
Možda ovaj politički predstavnik nije sposoban, ali je svakako podoban u političkom naumu „nekih osoba“ koji upravljajući s njime prave Lutkarsku predstavu za građane Bosne i Hercegovine.
Možda je ovaj politički predstavnik loš predstavnik što dobro prekriva, ali ono što nam odaje njegovovu političku nezrelost jeste slučaj Konjevoda i Malešević.

Dvije djevojke koje su slučajno se zadesile na središnjem predizbornom skupu SNSD-a, a zatim negodovale govor gospodina Milorada Dodika bile su pritvorene i fizički zlostavljane od strane policijskih službenika Republike Srpske. Kada su djevojke zatražile da razgovaraju sa nekim nadležnim uslijedilo dodatno maltretiranje, omalovažavanje, vrijeđanje …

Pitam se, da li zaista gospodin Dodik ima apsolutnu vlast u Republici Srpskoj, i da li zbog rada policijskih služenika u njegovu korist protivi se reformi policije Bosne i Hercegovine, budući da mu jedino tako odgovara? Da li su i mediji Republike Srpske u službi gospodina Dodika, budući da vijest o slučaju Konjevoda i Malešević je objavilo tek nekoliko portala u Republici Srpskoj?

Možda je suludo postavljati ovakva pitanja budući da se pomenute radnje dešavaju samo nekoliko kilometara od nas, ali pristup Javnim tajnama Republike Srpske građanima Federacije Bosne i Hercegovine nije dostupan.

U Federaciji Bosne i Hercegovine mogu slobodno kazati da nema fizičkog zlostavljanja od strane vlasti nad građanstvom, ali ono što je svakodnevnica jeste Parodija koja zabavlja aktuelnu vlast, a zabrinjava društvenu zajednicu. Osim loše komunikacije Federacije Bosne i Hercegovine sa Republikom Srpskom, loša je komunikacija i stranaka unutar Federacije Bosne i Hercegovine što doprinosi da Crni humon za promjenu izazove smijeh na plastičnim licima građana ovoga entiteta. I gdje je kraj?

Pitam se do kada ćemo biti Konjevoda i Malešević, do kada ćemo biti gledaoci teatarskih predstava koje nam uzrokuju aritmiju, do kada ćemo biti žrtve nedemokratije u demokratiji …?

Želio bih da Bosna i Hercegovina bude država otvorena za svaki vid demokratske komunikacije sa građanima ove države.

O Tesanj Net