Saopćenje za javnost: Da li će SDA i BPS glasati protuustavno?

U povodu smjene Predsjedavajućeg OV Tešanj Vedrana Kasera danas je, 03.03.2011. godine, u kancelariji OOSDPBiH Tešanj, u prisusutvu velikog broja medija, upriličena PRESS konferencija.

Ovom prilikom OOSDPBiH Tešanj želi upoznati javnost o sljedećem:
Nakon posljednjih lokalnih izbora u BiH, SDA je postala svjesna da gubi povjerenje građana, a posebno nakon Općih izbora 3. oktobra 2010. godine.

Već formiranjem vlasti na općinskom nivou pokazana je zabrinutost za dugo držane pozicije uz pomoć svojih koalicionih partnera u BiH HDZ i SDS. Za ove vlastodršce važila je deviza: „U svojoj vjeri, na svojoj zemlji“, što HDZBiH i danas ne napušta, a da ne pominjemo „poklon“ SDS-u, republiku srpsku, kao rezultat takvog sistema vladanja.

U fazi implementacije izbornih rezultata, nakon Lokalnih izbora, SDP Tešanj je želio dosljedno provesti Odluku o konstitutivnosti naroda BiH, poštujući i odredbe Ustava, koje određuju da, po određenim demografskim pokazateljima, Općinski načelnik i predsjedavajući OV ne mogu biti iste nacionalnosti.

Zahvaljujući multietničkom sastavu općinskih vijećnika iz SDP-a, Općinsko vijeće je, uz pomoć drugih stranaka, osim SDA, uspjelo ispoštovati ovu ustavnu odredbu i izabrati Hrvata iz SDP-a za predsjedavajućeg OV Tešanj, u kojoj je općinski načelnik iz reda Bošnjaka.

Svoje neslaganje sa ovom činjenicom SDA je pokazala od početka djelovanja Općinskog vijeća i putem svojih, određenih, vijećnika činila sve kako bi onemogućila normalan rad Predsjedavajućeg OV Tešanj, ali i samog Vijeća, i da bi pokazala kako to ne može funkcionisati.

Sve je bilo usmjereno na to da se Predsjedavajući OV Tešanj, po svaku cijenu, smijeni, što je nama, u SDP-u, bilo jasno od početka.

Da smo bili u pravu, potvrdilo se upornim razbijanjem, na početku formirane, većine u OV Tešanj od stranaka bez SDA. To jest: SDP,SBiH i BPS.

Ko zna na koji način i uz koju cijenu BPS i prilaze SDA i uspostavljaju novu parlamentarnu većinu, napuštajući potpisani Sporazum o zajedničkom djelovanju u OV sa SDP-eom i to jednostrano, bez ikakvih objašnjenja i razloga ili nepoštivanja Sporazuma o zajedničkom djelovanju u OV Tešanj.

Ovih dana nova parlamentarna većina, SDA i BPS, poduzima novi korak. Na 26. sjednici OV Tešanj, održanoj 28.02.2011. godine SDA inicira smjenu Predsjedavajućeg OV Tešanj Vedrana Kasera, za čiju smjenu glasa 13 vijećnika SDA i BPS.

Za 4. mart je zakazan nastavak 26. sjednice OV Tešanj, na kome se planira izbor novog predsjedavajućeg OV Tešanj. Da li će se SDA i BPS odlučiti za protuustavan čin i izabrati bošnjaka na mjesto predsjedavajućeg OV Tešanj, saznat ćemo već sutra.

U nedavno potpisanoj Platformi SDA i BPS, smjena Predsjedavajućeg OV je na prvom mjestu, što zorno govori čime se žele baviti, pored toliko drugih bitnih pitanja za građane ove Općine.
Ali, to govori o nečem još pogubnijem za BiH i njene građane, jer to, slično, slušamo i iz „glavnog“ grada Banja Luke i „stolnog“ grada Mostara: „Gdje smo mi, nema mjesta za druge“.

Jedina, izgleda, prepreka ovakvim tendencijama je SDPBiH i trenutni je „krivac“ za sve, naravno za njih.
Posljedica ovakvih politika je pogubna za BiH i njene građane, ili je to možda i krajnji cilj neodgovornih pojedinaca.

Građani BiH, spriječimo konačnu podjelu BiH, zbog svih nas u BiH!!!

Komisija za informisanje
OOSDPBiH Tešanj

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *