NEŠTO IZ SANDŽAKA . . . .

Kao što je poznato područje Sandžaka obuhvata šest opština u Srbiji (Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, Sjenica, Tutin i Novi Pazar) i šest opština u Crnoj Gori ( Pljevlja, Berane, Bijelo Polje, Rožaje, Plav i Mojkovac). Tako da se u zadnje vrijeme koriste i termini sjeverni Sandžak (za opštine koje su u Srbiji) i južni Sandžak za opštine koje su u Crnoj Gori.
Međutim, ono što što se na licu mjesta da primjetiti da se pojam Sandžak kao termin više koristi u opštinama koje pripadaju Srbiji, a manje u opštinama koje pripadaju Crnoj Gori. Moglo bi se reći da je u opštinama koje pripadaju Srbiji, Sandžak je zaista Sandžak. Tome su svakako doprinijeli i nazivi brojnih institucija koje su uspostavljene u zadnjih dvadeset godina ( Muftijstvo Sandžačko, SDA Sandžaka, SDP-Sandžačka Demokratska partija, i ostale nevladine organizacije i udruženja, mediji itd…).

Sasvim sigurno je da se pojavom višestranačja bivšoj Jugoslaviji, ponovo oživio termin Sandžaka, tako je i osnovana SDA Sandžaka, a njen predsjednik Sulejman Ugljanin je jedan od osnivača i SDA. U zadnje vrijeme kada se spomene Sandžak, prva osoba koja asocira na Sandžak je Muftija Muamer Ef. Zukorlić.
Muftija Zukorlić, koji je završio Gazi Husref-begovu medresu u Sarajevu i koji je kao učenik medrese dolazio u Tešanj i Jelah sa svojim kolegom, a sada imamom u džematu Jelah Almir ef. Hadžićem, je istinski predstavnik Bošnjaka-Muslimana Sandžaka i u Srbiji i u Crnoj Gori.

Ima već neko vrijeme kako sam u kontaktu sa ljudima iz Sandžaka, više prijateljski nego poslovno. Prije nekolio dana sam ponovo u Novom Pazaru.
Dolazim sa prijateljem u Novi Pazar iz Tešnja putem Sarajevo, Rogatica, Rudo, Priboj, Nova Varoš, Sjenica, Novi Pazar. Mevlud Dudić me zove svakih sat vremena da vidi dokle sam stigao. Vidi se koliko je ovaj dio Srbije zapostavljan samo kad se prođe putem od Nove Varoše preko Sjenice (Pešterske visoravni) do N. Pazara, put je u jako lošem stanju, iako na mjestima je u zadnje dvije godine nešto rađeno, ali i dalje govori koliko je se svjesno ovaj region zapostavljao (ne samo putevi nego i ostala infrastruktura), pa nimalo i ne čudi što je veliki dio stanovništva,uglavnom Bošnjaka, iseljavao odavde i sada su rasuti bukvalno od Sarajeva do Sjeverne Amerike.

Novi Pazar, najveći grad u Sandžaku, kažu da sada opština ima preko 170.000 hiljada stanovnika (zvanični podatci od prije desetak godina govori o brojci od 125.000 hiljada).
Džumu namaz smo klanjali u džamiji na Paricama u Novom Pazaru, a nakon džumanske kahve u pratnji dragog ahbaba Muftije Zukorlića i njegovih nekoliko najbližihi saradnika posjetili smo Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru gdje nas je dočekao moj dobri prijatelj rektor prof. dr Mevlud Dudić, muftija je predsjednik Univerziteta.
Inače, za nas tešnjake interesantno to je da je Mevlud služio JNA zajedno sa tešnjakom Suadom Alićem zvani Car, našim poznatim poduzetnikom i mesarom.
Vidi se na samom ulazu vidim da je od 2008. godine kada sam bio prvi puta, sada još više uloženo, izgrađeno i otvoreno nekoliko novih odsjeka.
I tako, nakon obilaska i upoznavanja sa novim konceptom i idejom IUNP-a u okviru kojeg djeluje pet fakulteta, sa ispostavama u Beogradu, Nišu, Pančevu i Subotici, te kulturnim, izdavačkim, računarskim i centrom za razvoj karijere, sa bibliotekom i vlastitom televizijom, vlastitim radijem i svakako najvažnije – hiljadama studenata kojima se nudi savremen i efikasan studij – počinje ponovo priča zbog čega se unazad nekoliko godina tolika hajka digla u Sandžaku.

Svako ko dođe u Sandžak i ko posjeti samo dio objekata i institucija koje su izgrađene unazad 15 godina, na licu mjesta stiče uvid u razloge tako snažnog udara na Bošnjake i svakako na Islamsku zajednicu i Muftiju Zukorlića i njegove saradnike: Bošnjaci Sandžaka predvođeni Islamskom zajednicom izgradili su INSTITUCIJE koje odudaraju od standarda prisutnog u svojoj okolini ( od zgrade Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, Medrese, obdaništa, Fakulteta za Islamske studije, pa sve do Univerziteta).

“Meni su prijatelji govorili, muftija ideš brzo, prebrzo, znam da idem, ne mogu drugačije, jer ako kasnimo 100 godina, to znači da moramo ići tri puta brže… Evo prošlo je 18 godina kako je formirano Muftijstvo Sandžačko, nimalo se ne kajem, kada bih se ponovo vratio, ako bih mogao brže bih išao, i ako bih mogao jače bih radio! Apsolutno!” objašnjenje je našeg srdačnog domaćina, Muftije Zukorlića.

Puno bi oduzelo vremena pisati o ovim hrabrim i ponosnim ljudima, na neki način sigurno i junacima, naročito ako se ima u vidu da dvije vodeće stranke koje prestavljaju Bošanjke u Srbiji (SDA i SDP) na sve načine rade protiv jačanja Islamske zajednice u Srbiji (inače Mešihat Islamske zajednice u Srbiji je sastavni dio Islamske zajednice u BiH), pa i ne čudi formiranje paralelne Islamske zajednice Srbije i imenovanje tkz. Reisa od strane režima u Beogradu, kako bi se otupjela oštrica rada Muftije i njegovih saradnika, i brojnih institucija koje su nastale i djeluju pod okriljem IZ u Srbiji.

I za kraj.. Sandžak. . kako to ponosno zvuči . . .

P.S. ne mogu se oteti utisku da Krajišnici i Sandžaklije imaju nešto zajedniško za razliku od ostalih Bošnjaka, prije svega mislim na ponos i čvrstinu, na beskompromisnost kad ja u pitanja vjera, tradicija, kultura i svoj prag . .. .možda smo i mi iz Tešnja im malo slični .. .

O Tesanj Net

2 0 komentara

  1. Cuj, reklamira muftiju!! Dobro je ba Harise, znamo te svi …

  2. klan tesanjski

    neslini harise majketi osvojili ste i muftiju i rejsa jebo vas on pusti vise sta vam to vise treba imate sve sad jebte bijedu,,,,,,,,,

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *