OO SDA Tešanj: Press konferencija

Poštovani,
OO SDA Tešanj želi poslati nekoliko poruka javnosti kako bi se vidjele sve činjenice. Ključne poruke koje ćemo danas iznijeti su:
– OO SDA Tešanj bila spremna za većinu u OV Tešanj sa SDP
– OO SDP Tešanj, nakon psoljednjih lokalnih izbora, se opredjelila da stane na čelo većine koja je Vijeće pretvorila u opoziciju Općinskom načelniku
– OO SDA Tešanj je nakon općih izbora pokušala ponovo razgovarati sa OO SDP, ali bez uspjeha
– Općinski načelnik ponudio saradnju SDP-u o preuzimanju zajedničke odgovornosti za funkcionisanje lokalne vlasti, SDP je to odbio krajem protekle godine
– SDA i BPS su postigli sporazum o formiranju legalne, legitimne i demokratske većine u OV-u Tešanj, i preuzimaju odgovornosti za funkcionisanje lokalne vlasti u cjelini

Rukovodstvo OO SDP Tešanj, predvođeno Senadom Subašić, nije dalo odgovor građanima općine Tešanj, i umjesto toga skreću pažnju neutemeljenim i nepotrebnim optužbama. SDP nije nikada dao odgovor građanima zbog čega je:
– Nakon posljednjih lokalnih izbora okupio u vladajuću većinu SBiH i BPS i pretvorio OV u opoziciju Općinskom načelniku?
– Šta je bio konačan cilj takve vladajuće većine?
– Zbog čega nije tu većinu mogao održati do kraja mandata?
– Zbog čega pravi slučaj od legalne, uobičajene demokratske procedure, za smjenu Predsjedavajućeg OV-a?
– Zbog čega zloupotrebljava nacionalnu pripadnost g-dina Kasera da bi zadržao poziciju u Vijeću koja im ne pripada i nastavio otežavati rad Općinskom načelniku, i razgrađivati jedinstvo lokalne uprave?
– Zbog čega izmišlja afere i šalje lošu sliku o Tešnju u cjelini, u političkoj brobi protiv SDA?

Obracanje predsjednika OO SDA TESANJ;

Dozvolite mi da dam nekoliko informacija javnosti, a u povodu politickih napada SDP-a Tesanj-Jelah, na SDA

1. SDA je, nakon lokalnih izbora 2008.godine, ponudila PLATFORMU, svim političkim stranakama u OV-e Tesanj. Sve političke stranke su odbile istu.

2. Nakon toga lično sam predvodio delegaciju SDA u razgovorima, poslije lokalnih izbora sa delegacijom SDP-a na čijem čelu je bio g-din Rožajac, u novembru 2008. godine. Nismo se usaglasili, ali je ostala obaveza g-dina Rožajca da do petka zakaže novi sastanak, ali umjesto nastavka razgovora sa SDA, g-din Subašić pravi većinu SDPa sa SBiH i BPS što Rukovodstvo SDPa prihvata

3. U decembru mjesecu,2010. godine, kada je bilo jasno da SDA i SDP idu zajedno na svim nivoima, nazvao sam g-dina Rožajca sa sjednice IO SDA i susreli smo se ponovo u restoranu AS. Razgovarali smo da se delegacije SDP-a i SDA susretnu kod Općinskog načelnika kako bi razgovarali o otvorenim pitanjima, te uklonili blokadu koju je nametnula većina u OV-e Tešanj na čelu sa SDP-om i Senadom Subašićem! G—din Rožajac je ponovo izbjegao taj sastanak na kome bi bila i delegacija SDA, nego je održan samo sastanak delegacije SDP-a sa Općinskim načelnikom. Kako nam je kazao g-din Šišić, on je na tom sastanku pitao g-dina Rožajca je li SDP do kraja mandata spreman prihvatiti odgovornost za funkcionisanje lokalne vlasti ili ostaje opozicija? Dobio je odgovor SDP-a da će oni ostati opozicija, iako su sa formiranom većinom u OV-e Tešanj imali većinu i time su trebali preuzeti odgovornost za dalji razvoj i funkcioniranje vlasti u Tešnju.Tada im je Općinski načelnik kazao da bi bilo fer i demokratski odgovorno da g-din Kaser onda podnese ostavku.

4. SDA nije zahtjevala objašnjenja SDPa nakon što je napravio većinu i pretvorio Vijeće u opoziciju i političkog protivnika Općinskom načelniku. Tešanjska javnost je svjedok kvaliteta rada Vijeća, odnosa Vijeća prema Općinskom načelniku i razjedinjenosti lokalne vlasti u tom periodu. Mi sada predpostavljamo da je SDP postigao svoj cilj, mjesto Predsjedavajućeg, i nije pokazao nikakav stvarni interes da se stavi u funkciju građana, da sa mjesta Predsjedavajućeg gradi jedinstvo lokalne vlasti i pozitivan ambijent.Naprotiv, sve su činili samo da zaustave razvoj i napredak u Tešnju, kao i da spriječe svaki pokušaj Načelnika za izgradnjom tešnja kao urbanog centra.

5. SDP nije bio sposoban ni takvu većinu kakvu je sam izabrao održati, i mi smo sretni što to nisu uspjeli jer bi se u tom slučaju općinska vlast bavila samo odnosima u mjesnim zajednicama. SDP je demonstrirao spremnost za beskorisne i periferne rasprave ali ne i stvarni doprinos boljim rješenjima kod ključnih prioriteta.

6. SDP je pokazao da nije spreman poštovati ni Statut općine Tešanj, ni zakone, već naprotiv pokušava govoriti o nacionalnoj ugroženosti pojedinaca, a u stvari se radi o ugroženosti privilegija pojedinaca koji su za svoj 2 godišnji nerad imali ogromne plaće. Toga više neće biti!

7. SDP Tešanj, odnosno Jelah pokušava postaviti tezu da promjena većine u OV-e Tešanj ugrožava državni projekat SDA-SDP. Nije to postavljala pitanje dok su oni bili dio vecine, a SDA opozicija?! Čudno! Neće promjena Predsjedavajućeg OV-e Tešanj i njegova deprofesionalizacija ugroziti drzavni projekat, jer su to stvari jasne, vec ce ugroziti projekat stvaranja Senadovog autonomaštva kao i ličnih privilegija pojedinaca iz SDP-a.

8. SDA svjesna odgovornosti prema građanima općine Tešanj, je preuzela političku inicijativu te postigla Sporazum sa BPS-om da bi odblokirali razvoj, te obezbijedila pozitivan ambijent za normalan život građana tešnja, ali i funkcioniranje općinske administracije.

9. Slijedom toga dešavale su se i još će se dešavati određene kadrovske promjene na prostoru općine Tešanj, a sve u skladu sa postignutim sporazumom i za dobrobit svih ljudi koji žive ovdje i dijele sudbinu svih nas, bez obzira na nacionalnost.
10. Pored svih problema Načelnik općine je ostvario 60% zacrtanog za samo 2 godine. Stoga mu ovom prilikom čestitam

Tešanj, 11.03.2011. godine
OO SDA TESANJ

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *