Saopćenje za javnost

Nakon opoziva Predsjedavajućeg Općinskog vijeća Tešanj, iz reda SDPBiH, Vedrana Kaser od strane novoformirane parlamentarne većine vijećnika SDA i BPS, izvršen je izbor predsjedavajućeg OV, iz reda bošnjačkog naroda.

Klub vijećnika SDPBiH je upozoravao da je, prema Usavu FBiH i Odluke o konstitutivnosti naroda u BiH, obavezna zastupljenost svakog naroda u raspodjeli funkcija na svim nivoima.

Dakle, u Općini Tešanj ne može biti Općinski načelnik i predsjedavajući OV iz reda istog naroda.

Na insistiranje Kluba vijećnika SDPBiH u OV Tešanj nije reagovao ni Općinski načelnik, zaobiđena je Statutarno-pravna komisija, a Ministarstvo za pravosuđe ZDK je reagiralo u obliku davanja nekog svog mišljenja, na koje bi se i pravni laik nasmijao ili barem ne bi razumio zbog dvoličnog tumačenja. Pozivanje na „popis stanovništva“ iz 2004. godine, valjda je mislio na lokalne izbore po nacionalnom ključu u kojima su glasovi za SDA bošnjački i za HDZ hrvatski.

Zbog svega navedenog, Klub SDPBiH u OV Tešanj uz podršku Predsjedništva OOSDPBiH Tešanj, ne želi učestvovati u neustavnom i nelegalnom radu OV Tešanj do konačne odluke nadležne institucije.

Zahtjevamo, još jedanput, od Općinskog načelnika koji je po Statutu Općine Tešanj dužan štititi zakonitost postupka svakog organa Općine, da poduzme sve što je u njegovoj nadležnosti, to jest da preispita Odluku o izboru novog predsjedavajućeg OV Tešanj.

Komisija za informisanje SDPBiH Tešanj

O Tesanj Net

8 0 komentara

  1. Aaaaa joj koje preseravanje bezveze….,
    Samo me interesuje da li ce vjecnici SDPa naplatiti pausal mjesecni sto dobijaju kao vjecnici opcinskog vijeca ili ce naplatiti neprisustvo sjednicama kao da su prisustvovali???

  2. Baš su zločasti ti SDP-ovci. Vidiš oni su se drznuli povećat penziju 5% i demobilisanim borcima, već, jednu zaostalu naknadu isplatit. Treba njih po guzi malo…

  3. Pa kakva ti je ovo prica papak, Pa sad bi se mogao i BPS hvalit na lokalnom nivou, kako je preuzeo vijece odmah se penzije povecale…., ili u tesnju se na sve strane gradi… itd
    Ma daj molim Vas mante se ti gluposti jer ako se bude tako gledalo ko ce vise poena stranacki nabrat i mimo predizborne kampanje, tada ce bit blokada na svim nivoima a tada od BIH nema nista.
    Lijep pozdrav.

  4. Nek se svi vijecnici opcine Tesan odreknu mjesecnog pausala u korist lijecenja Djulage Ogrica, tako ce bar nesto korisno uraditi …

  5. Papakbest= EMir Unkic, a sta sa njim raspravljat, covjek iskompleksiran zavadjanjem svijeta, i nema se tu sta….

  6. A sto se tice Kasera, neka je smijenjenen, licno sam svojim ocima gledao dok urinira auto na auto jednog politicara iz Tesnja.

  7. Mislim da je svima jasno da Kaser nije smijenjen zbog svojih ličnih postupaka, svaki pojedinac ima prednosti i mana…, nego smjena je dosla iz razloga sto tesanjski SDP nije mogao nagovoriti jelaški SDP da preuzmu vlast i odgovornost sa SDA na lokalnom nivou tj. OV Tešanj., i sad kad je BPS preuzeo odgovornost da ide sa SDA u većinu, SDP pokušava BLOKIRATI vjerovatno su skontali da su pogriješili, a kasnije će skontati da i sad griješe što nedolaskom na sjednice OV pokušavaju da bojkotuju izbor presjedavajućeg.
    Ustvari tesanjski SDP je mislio da će naredba doći s vrha iz Sarajeva i da SDA mora napraviti većinu na lokalnom nivou sa SDPom, medjutim sad vide da će ih nesuglastice izmedju jelaha i tesnja “koštati”.
    Mislim da je bolje SDPu ,dok nije kasno ,da pocne nesto radit za dobrobit gradjana opcine Tesanj, doduse mozda cekaju izbornu godinu.
    pozz

  8. LUD, ZBUNJEN, NORMALAN!!!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *