Razgovor premijera sa načelnicima općina iz Zeničko-dobojskog kantona

Jučer je premijer Fikret Plevljak održao sastanak sa načelnicima svih općina Zeničko-dobojskog kantona. Ovaj sastanak rezultat je ranijih razgovora koje je premijer Plevljak imao kroz posjete pojedinim općinama.

Tokom sastanka načelnici su sa premijerom razmijenili mišljenja i iskustva iz svojih sredina, te se moglo čuti niz korisnih savjeta i sugestija kako u narednom periodu poboljšati suradnju između Vlade Zeničko-dobojskog kantona i svih općina na području Zeničko–dobojskog kantona.

Premijer Plevljak zahvalio je na informacijama koje su prenijeli načelnici općina, te prezentirao namjere i ciljeve Vlade Zeničko-dobojskog kantona usmjerene prvenstveno na jačanje lokalnih zajednica i njihovo kvalitetnije uključivanje u kreiranje procesa koji se tiču lokalnih zajednica.

Načelnici su konstatovali da su ovakvi sastanci jako korisni, da se ovakvim pristupom podstiče kvalitetnija međusobna sinergija općina i kantona. Dogovoreno je, da je potrebno intenzivirati saradnju općina i institucija vlasti Zeničko-dobojskog kantona sa ciljem rješavanja problema sa kojima se susreću općine i unapređenja značaja lokalnih zajednica. Takođe je dogovoreno da se sastanci načelnika općina i premijera Kantona održavaju svaka dva mjeseca, a na kojima bi bile obrađene teme i problemi koji su zajednički za sve ili većinu općina u svrhu ubrzanog i pravovremenog rješavanja istih.

Naredni sastanak će biti održan početkom u prvoj sedmici juna 2011. godine u Tešnju, a razgovarati će se o Zakonu o lokalnoj samoupravi i Strategiji razvoja Kantona.

 

Press služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *