Poboljšati uslove rada pravosudnih institucija

Na jučer održanoj sjednici, Vlada Zeničko-dobojskog kantona, razmatrala je poboljšanje uslova rada pravosudnih institucija na području Kantona pa je donesena odluka da se za otkup zemljišta za dogradnju zgrade Općinskog suda u Zenici, te  nove zgrade Kantonalnog tužilaštva i Kantonalnog suda odobri 100.000 KM, dok je za rekonstrukciju i investiciono održavanje zgrade Općinskog suda Zenica odobreno 200.000 KM. Za proširenje prostora Općinskog suda u Visokom također je izdvojeno 200.000 KM, a za nabavku opreme i zamjenu dotrajalih sredstava za sve institucije pravosuđa 150.000 KM. Od važnijih odluka bitno je napomenuti da je za rekonstrukciju i investiciono održavanje puteva u ovoj godini odobreno 3,6 miliona KM te je data saglasnost na Plan zaštite, održavanja, rekonstrukcije i izgradnje regionalnih cesta u 2011. godini Kantonalne direkcije za ceste. Iz resora Ministarstva privrede prihvaćen je Protokol o količinama i koncesionoj naknadi jalovine na kamenolomu „Borovačka stijena“ Općina Kakanj.

Iz resora Ministarstva zdravstva, Vlada Kantona dala je saglasnost za nabavku opreme Kantonalnom zavodu za medicinu rada u iznosu od 24.313 KM  te donijela Odluku o formiranju radne grupe za pripremu tematske sjednice Vlade o stanju u zdravstvu na području Kantona. Ovu radnu grupu,  na čijem je čelu dr. Harun Drljević,  čine ljekari iz javnih i privatnih zdravstvenih ustanova kao i predstavnici Vlade Kantona.

Za provođenje projekta „Obnova stambenih objekata u funkciji povratka odobreno je 565.000 KM koje će se utrošiti na stambeno zbrinjavanje 228 porodica interno raseljenih unutar Kantona, a kojima je priznato pravo na privremeni smještaj. Iz resora Ministarstva obrazovanja, nauke kulture i sporta raspravljano je o učeničkom prijevozu, i zaključeno da je potrebno pokrenuti proceduru izbora najpovoljnijeg ponuđača za usluge prijevoza učenika osnovnih škola u svim općinama Kantona u narednoj školskoj godini.

Vlada Kantona je, na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja, odobrila 52.000 KM za predstojeće ljetovanje djece ratnih vojnih invalida, šehida, poginulih, umrlih i nestalih boraca te djece demobilisanih branilaca. Na kraju, za potrebe opremanja civilne zaštite odobrena je kupovina četiri interventna vatrogasna vozila sa pripadajućom opremom te jednog kombi vozila za prijevoz ljudi i opreme.

(Press služba ZDK )

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *