Rasprava o zdravstvenom stanju stanovništva i pripadnika MUP-a

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na čelu sa premijerom Fikretom Plevljakom, usvojila je jučer izmjene i dopune Zakona o raseljenim licima i povratnicima kojima se zadržavanje statusa povratnika produžava i nakon isteka roka od šest mjeseci, čime se obezbjeđuje zaštita povratnika u Republiku Srpsku. Naime, ovim jedinstvenim rješenjem koje je pokrenulo federalno resorno ministarstvo, omogućava se stvaranje uvjeta za trajan i održiv povratak povratnika iz Zeničko-dobojskog kantona u RS.

Jučer je usvojen i Izvještaj o zdravstvenom stanju stanovništva na području Kantona u 2010. godini. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo ZDK natalitet je i dalje u padu, a povećan je broj malignih oboljenja, među kojima je najučestaliji rak pluća i bronhija te maligni tumori želuca, dojke i gušterače.

Iz resora obrazovanja, donesena je Odluka o organizovanju Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici, dok je Izvještaj o radu Univerziteta te o poslovanju ove visokoškolske ustanove u 2010. godini vraćen na doradu. Pored toga, data je saglasnost na visinu troškova za doktorske disertacije na zeničkom univerzitetu, te saglasnost Fakultetu strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru za izvođenje dijela nastave u Žepču u akademskoj 2011/2012. godini.

Ministarstvo privrede je predložilo, a Vlada Kantona usvojila odluku da se preduzećima  „Zupčanik“ i „Conita“, oba iz Tešnja na ime subvencija administrativnih troškova za izgradnju proizvodnog objekta dodijeli 8.000 KM /Zupčanik/ odnosno 10.000 KM /Conita/. Vlada je također odobrila isplatu 66.200 KM uzgajivačima steonih junica, zatim 46.732 KM uzgajivačima brojlera te 3.450 KM za naknadu štete nastale uklanjanjem goveda zaraženih brucelozom i leukozom.

Primljen je na znanje i Izvještaj o uzrocima bolovanja policijskih službenika u vezi sa obavljenim periodičnim ljekarskim pregledima. Konstatovano je  da je broj bolovanja u opadanju, što je dijelom rezultat internih kontrola bolovanja uposlenika.

Iz oblasti socijalne politike, humanitarnim kuhinjama Zeničko-dobojskog kantona odobreno je 150.000 KM, i to: Merhametu Zenica – 45.000 KM, Merhametu Maglaj – 30.000 KM, Caritasu zeničkih župa i Pučkoj kuhinji Vareš po 18.750 KM te Narodnoj kuhinji Zernica – 37.500 KM

Na kraju, Udruženju hroničnih bubrežnih bolesnika dodijeljeno je 1.000 KM za programske aktivnosti.

 

Press služba ZDK

O Tesanj Net